Vizsgálódik Brüsszel

Vágólapra másolva!
Versenyfelügyeleti lépésekhez is vezethet az a nagyszabású fogyasztóvédelmi vizsgálat, amelyet a területért felelős brüsszeli biztos, Meglena Kuneva jelentett be tegnap - derül ki a pénteki Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

A tagországok között megfigyelhető árkülönbségek és sok más jel is arra utal: a fogyasztók továbbra sem részesülnek a másfél évtizede működő egységes belső piac minden előnyéből.A vizsgálat első körében megpróbálnak összevethető adatokhoz jutni a fogyasztói árakról és azok hátteréről körülbelül húsz fontos termék és szolgáltatás piacán. Jelenleg ugyanis nincsenek megbízható adatbázisok.

További kérdés az is, mi az árkülönbségek oka: például csak az adókkal magyarázható-e az, hogy a belga fogyasztók kétszer többet fizetnek a vezetékes telefonálásért, mint a hollandok? Hasonló rejtély, miért kerül kétszer annyiba az elektromos áram Olaszországban, mint Finn- vagy Görögországban, illetve miért kérnek évente 80 eurót egyes európai országokban a bankszámlavezetésért, ami másutt ingyenes.

A bizottság szakértői arra gyanakszanak, hogy az ehhez hasonló irracionális döntéseket a szolgáltatók trükkös árképzési és marketingstratégiái magyarázzák. Éppen ezért a csomagárakra, az összekapcsolt szolgáltatásokra és díjakra, és általában véve minden vevőcsalogató ajánlatra kiterjesztik vizsgálatukat.