Budapesten, a Gyógyszerkutató Intézetben alakítják ki az AIDS-tapasz gyártó üzemét. A Lisziewicz Julianna által kidolgozott eljárás hasznosítása körül felgyorsultak az események: megérkezett az első amerikai befektető, és a tervek szerint a gyártó cég papírjaival New Yorkban is lehet majd kereskedni - írja a Népszabadság.

Az év első napjaiban mérföldkőhöz ért a közvélemény által leginkább Aids-tapaszként ismert biotechnológiai kutatási projekt. Eldőlt, hogy a HIV-fertőzés egyik leghatékonyabb kezelésének ígérkező DermaVir-tapasz gyártó üzeme Budapesten, a Gyógyszerkutató Intézet területén lesz. Az építési átalakítások már javában folynak.

Az már jó ideje tudható volt, hogy a kutatást vezető és az eljárást kidolgozó Lisziewicz Julianna Magyarországra kívánja hozni a gyártást, ám eddig csak keresték a megfelelő területet. - A múlt év második felére a lehetséges helyszínek száma háromra szűkült - mondta lapunknak Lisziewicz Zsolt, a munkákat és a majdani gyártást koordináló Genetic Immunity (GI) Kft. ügyvezető igazgatója.

A budapesti mellett egy székesfehérvári és egy debreceni felajánlás volt versenyben. Utóbbi két városban innovációs parkokat kívánnak kialakítani, ami a Genetic Immunity számára is megfelelő lenne. Mindkét megyeszékhely szerette volna elnyerni a beruházást, arról azonban nem tudtak konkrétumokat mondani, hogy a parkok pontosan mikor készülnek el, és mikor lehet azokat használatba venni. A GI pedig bizonytalan várakozási időt már nem engedhetett meg magának, ezétz az Autóker Holding Zrt. leányvállalatának tulajdonában lévő újpesti területre esett a választásuk. Bár a kutatólaborok közül már több működik, a gyártó részleget még nem alakították ki.

Szeptemberben jelent meg az első amerikai befektető, aki kétmillió dollárt tett le a GI asztalára. Az üzletet az a New York-i székhelyű Rodman & Renshaw befektetési bank hozta össze, amelyet immár évek óta a globális biotechnológia egyik legbefolyásosabb pénzügyi szereplőjeként tartanak számon. Internetes oldaluk szerint tavaly a Wall Street Journal hét iparági elemzőjük közül hármat az Egyesült Államok legjobb öt szakembere közé sorolt. Közülük az egyik szúrta ki befektetési célpontként a Genetic Immunityt.

Az ügyvezető igazgató szerint már az sem túl gyakori, hogy európai biotechnológiai vállalat amerikai partnerekre talál, ezzel a háttérrel azonban egyedülinek számítanak Magyarországon. A Rodman & Renshaw révén a GI a New York-i tőzsdéhez is közel került, miután a Wall Streeten "befektetői minősítést" kapott - tette hozzá. A vállalat papírjai a tervek szerint tavasszal megjelennek a tőzsdén kívüli kereskedésben - olvasható a Népszabadságban.