USA: Rekord mélységben a szolgáltatások

Vágólapra másolva!
Januárban az amerikai szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatója 2001. október óta a legalacsonyabb volt, és azóta először jelzett visszaesést, mindjárt nem is csekélyet: a mutató 41,9 pontra esett a decemberi 54,4 pontról. Az elemzők 53 pontot vártak.
Vágólapra másolva!

A mutató 50 pont alatt a teljesítmény csökkenését, 50 pont fölött bővülést jelez. Eredetileg 44,6 pontos mutató jelent meg januárról, ezt a mutatót készítő ISM intézet utóbb helyesbítette. Az intézet ugyanis új, még átfogóbb mutatót vezet be, ennek első értéke - 44,6 pont - januárról jelent meg, ám ennek a számnak nincs előzménye, nincs mivel összehasonlítani.

Az eredeti fő mutatót - az üzleti tevékenység mutatóját - az új megrendelések meredek csökkenése vetette vissza 41,9 pontra. Az új megrendelések részmutatója 43,5 pontra zuhant a decemberi 53,9 pontról. Az összes, még teljesítendő megrendelések már decemberben is visszaesőben voltak, de januárban súlyosbodott a helyzet: a részmutató 46,0 pontra esett a decemberi 49,0 pontról.

A visszaesést a hazai piac vezérli: az új külföldi megrendelések részmutatója, 52,0 ponton, továbbra is bővülést jelzett januárban, sőt, gyorsabbat a decemberinél. Ennek ellenére az árinfláció továbbra is erős maradt az amerikai szolgáltatásokban: ez a részmutató csak 70,7 pontra csökkent a decemberi 71,5 pontról.

Az amerikai mutató megjelenése után a nyugat-európai tőzsdék estek, a mutató kiadása után egy órával az FTSE-100-as 1,98 százalékos, a DAX-30 2,73 százalékos veszteségben volt. Ugyanakkor New Yorkban a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 1,52 százalékos, a Nasdaq piac összetett mutatója 1,36 százalékos visszaesésben volt.