Ne kapkodjunk a gázszolgáltató-váltással

Vágólapra másolva!
A gázszolgáltató lecserélése előtt meglepő módon érdemes figyelni az orosz, ukrán gazdaságpolitikára is. Az alacsony árakkal csalogató Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. ugyanis egy Ukrajnában megszüntetésre ítélt cégtől vásárolja a gázt, amely cég kapcsán még a minap Moszkvában letartóztatott Szergej Mogiljevics neve is fel-fel bukkan az orosz sajtóban. Ráadásul a türkmének valószínűleg nagymértékben emelik a gáz árát. Mindezek mellett a feltételek és a szabályozás bizonytalanságai is óvatosságra intenek.
Vágólapra másolva!

Sokakat meglepett a jelenlegi gázáraknak 8 százalékkal aláígérő új lakossági szolgáltató megjelenése, amit marketingszempontból sem lehetett volna sokkal jobban csinálni. Nehéz volt nem észrevenni a gas.hu óriási, egész házfalakat beborító, több emelet magas plakátjait, de hirdetéseikkel találkozni lehetett a helyi és az országos sajtóban és az interneten is.

A honlapot üzemeltető Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Emfesz) ajánlata valóban csábító, hiszen az évente megtakarítható összeg akár több tízezer forint is lehet a cég szerint, a fogyasztók pedig a szerződés indulásától fix kedvezménnyel kapják a gázt. A "fapadosnak" is nevezett szolgáltató részben úgy ér el árelőnyt, hogy nincsenek valóságos ügyfélszolgálati irodái és nem végez szerviztevékenységet sem.

A gázóra és a nagypolitika összefüggései

A Dmitro Firtas ukrán üzletember tulajdonában lévő Group DF (GDF) holdinghoz tartozó Emfesz az ukrán-orosz RoszUkrEnergótól vásárolja a földgázt, az új ukrán politikai vezetés pedig meg akar szabadulni a gázpiaci közvetítőktől - írja az RBK Daily című orosz gazdasági lap. Az orosz Gazprom és az ukrán társaságok között az egyetlen közvetítő éppen a RoszUkrEnergo, amelyben ugyancsak Dmitro Firtas birtokolja a részvények közel 50 százalékát, továbbá övé az Ukrgaz-Energo, az ukrajnai belföldi monopólium 50 százaléka is.

"Érdemes lehet 1-2 hónapot várni a gázszolgáltató lecserélésével, mivel nem zárható ki, hogy labilissá válik a lakossági piacra lépő új társaság helyzete" - nyilatkozta az [origo]-nak Gereben Ágnes, az ELTE tudományos főmunkatársa. "Az Emfesz ugyanis tulajdonosi és jogi szinten is az azt gázzal ellátó RoszUkrEnergo leányvállalata, amely annak idején jelentős szerepet játszott az orosz-ukrán gázválság megoldásában - ami persze busás hasznot hoz a cégnek a tranzitdíjakból. Erre a közvetítő pozícióra azonban az annak előnyeit élvező kiváltságosokon kívül nincs is igazán szüksége senkinek - ezt állítja mások mellett Julija Timosenko ukrán miniszterelnök is, ezért föltett szándéka, hogy a RoszUkrEnergót kiiktatja az üzletből. A gázhercegnő pedig igazán jól ismerheti az ágazat belső viszonyait, mert korábban ő is érintett volt a gázszállítási üzletben, és börtönben is ült ennek kapcsán."

Ráadásul a RoszUkrEnergo meg nem erősített találgatások szerint nem független a minap Moszkvában letartóztatott Szergej Mogiljevicstől, "Szeva bácsitól" sem, aki a "Vörös Maffia keresztapjaként is ismert". Ezért Gereben Ágnes szerint "az anyavállalat RoszUkrEnergo miatt a magyarországi leánycég helyzete is megrendülhet". Így Julija Timosenko miniszterelnöké válásával és Szemjon Mogiljevics moszkvai őrizetbe vétele után a RoszUkrEnergo kockázatai jelentősen megnőttek - nyilatkozott Vlagyimir Feszenko kijevi politológus az RBK Dailynek.

Gereben mindezért úgy véli, a döntéssel ajánlott megvárni a február 19-ei miniszteri szintű orosz-ukrán találkozót és esetleg a márciusi orosz elnökválasztást is. Szintén óvatosságra int az is, hogy az új türkmén elnök, Gurbanguli Berdimuhammedov elődje politikáját folytatva jelentősen emelné a türkmén gáz árát, ami az orosz gázzal keverve a magyar ellátás jó részét adja az Emfesznél is. A több tízszázalékos drágulás után pedig "fennáll a veszély, hogy a mostani kedvező lakossági árajánlat nem lesz tartható" - fogalmaz Gereben Ágnes.

Megelőlegezett piacnyitás

Egyelőre az sem teljesen tiszta, hogy a cég csábító ajánlata milyen feltételek mellett érvényes, és az átszerződés körülményei sincsenek törvényileg rögzítve. Többen egyenesen a piacnyitás szabályszerűségét is megkérdőjelezik. Az új gáztörvény ugyanis csak április-május környékén készül el, és július elsején léphet életbe, a szolgáltatást teljes mértékben pedig csak ez a még meg sem született új törvény szabályozza majd részletesen. Egyesek szerint a törvény a jelenlegi jogálláshoz képest már csak apróbb korrekciókat tartalmaz majd, mások - így korábban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium is - a valódi piacnyitást július elsejére várták.

Mindenféle törvényi háttér nélkül liberalizálja egy magánvállalat a magyar lakossági földgázellátás piacát - véli az Energia Klub. A civil szervezet szerint teljesen hiányoznak a megfelelő, a fogyasztókat és a piaci szereplőket védő törvények és jogszabályok, amelyek a versenyt civilizált keretek közé szorítanák.

Az Energia Klub szerint az igazi baj a politikai döntéshozatallal van, amely gyakorlatilag a jelenlegi monopolisztikus állapotok fenntartására törekszik, és úgy szeretnék megnyitni az energiapiacot, hogy közben a gyakorlatban még évtizedekre megmaradjanak a monopóliumok. "Úgy tűnik, hogy a parlamenti képviselők számára valamiért az energiaipari lobbi érdekei mindig fontosabbak másokénál" - fogalmaz az Energia Klub.

Rendhagyó mérföldkő

A Magyar Energia Hivatal ezzel szemben mérföldkőnek tekinti a lakossági piac megnyitását, ennek jogszabályi kereteit a törvény egyértelműen biztosítja 2007. július elseje óta - mondta Balázs István, a MEH osztályvezetője. Szerinte minden törvényi feltétel adott, tehát nem kell júliusig várni - dacára annak, hogy a konkrét jogi szabályozás csak július elsejétől teremt keretet a szabadpiaci működésre. Az Emfesz szerint már a 2003-as magyar gáztörvény lehetőséget ad a piacra lépésre, ennek ellenére a szolgáltató működési szabályzatát állítólag még nem fogadták el. A Gázszolgáltatók Egyesülete sem kapott értesítést a tervezetről, ők most tanulmányozzák az ajánlatot.

A mostani szabályozás nem jogszerűtlen, bár hiányzik az új törvény - ismerte el az [origo]-nak Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője. Az új törvény a jelenlegi hiányosságokat és új tapasztalatokat építi majd be a szabályozásba, amelyek például az ügyfélszolgálatra, és a régi szolgáltatóról való lekapcsolódás feltételeire vonatkoznak.

Kérdéseinket szerettük volna föltenni az Emfesznek is, de központi telefonuk állandóan foglaltat jelez. Ezen kívül próbálkoztunk a gas.hu honlapon keresztül is elérni valakit, aki nyilatkozhatna, de sajnos így sem sikerült kapcsolatba lépni velük.