Nehezen juthat Szlovákia az euróövezetbe

Vágólapra másolva!
Szlovákia jó eséllyel teljesíti a jövőre tervezett euróövezeti csatlakozás összes feltételét, de ha az inflációs előírás teljesítésének fenntarthatóságát is vizsgálják, akár egyharmadoshoz közelítő esélye is lehet a szlovák belépés elutasításának - áll az egyik vezető londoni befektetési ház szerdán kiadott elemzésében. Szerintük a többi térségbeli ország szempontjából is döntő lesz a szlovák csatlakozási kérelem sorsa.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) már 2007. közepén aggályainak adott hangot a szlovákiai inflációcsökkenési folyamat tartósságával kapcsolatban. Litvánia csatlakozását 2006-ban azután utasították el, hogy az ország mindössze 0,1 százalékponttal túllépte az akkori inflációs referenciaszintet, Szlovéniát viszont 2007-ben felvették az euróövezetbe. Litvániában azonban tavaly év végén a 12 havi infláció már 8,0 százalék felett járt, és Szlovéniában is 6,0 százalékhoz közelített.

Ezek után az az üzenet, amelyet a döntéshozók Szlovákia ügyében megfogalmaznak, döntő fontosságú lesz Lengyelország és Magyarország számára is. Ha Szlovákiát a fenntarthatósági aggályok ellenére felveszik, a térség többi országa is felgyorsítja a csatlakozási feltételek teljesítését célzó erőfeszítéseit. Az pedig, hogy ezeknek az erőfeszítéseknek az eredményei fenntarthatók lesznek-e, a ház szerint "másodlagos jelentőségűvé" válik a közép- és kelet-európai politikai döntéshozók szemében.

Ez azt is jelentheti, hogy 5-10 éven belül a kibővített euróövezet trendinflációs pályája a múltbelinél magasabb szintre kerül, ha a "központi" eurótagországokban nem lassul lényegesen az infláció. Ebben a helyzetben az EKB-nak vagy módosítania kell inflációs célját, vagy szigorúbb pénzügypolitikát kell folytatnia - áll a BNP Paribas szerdai londoni elemzésében.

A ház központi forgatókönyve továbbra is az, hogy Szlovákiát végül fel fogják venni jövőre az euróövezetbe, de a szerdai elemzés szerint a cég szakértői 30 százalékos esélyt adnak arra, hogy Brüsszel és az EKB elutasítja a szlovák csatlakozást.

Más elemzők is kételkednek

Az utóbbi időben nem ez az első olyan londoni elemzés, amely szerint az előírások teljesítésével kapcsolatos fenntarthatósági kételyek miatt kérdőjeles a 2009-es szlovák eurócsatlakozás.

A JP Morgan csoport londoni befektetési részlege már tavaly év végén azt írta: érzékelhetően erősödtek azok a hangok az EU-intézményekben, amelyek Szlovákia elutasítását szorgalmazzák. A ház szerint Litvánia euróövezeti csatlakozását 2006-ban nem csupán az inflációs referenciaszint minimális túllépése miatt utasították el, hanem az infláció alacsonyan tartásával kapcsolatos aggodalmak miatt is.

A Goldman Sachs londoni befektetési részlege által nemrégiben kiadott térségi elemzésben is azt állt a szlovák euróövezeti csatlakozási esélyekről, hogy jóllehet Szlovákia a csatlakozási kérelem elbírálásának idejére - 2008 tavaszára - valószínűleg teljesíti az inflációs előírást, az inflációs nyomás azonban erősödik, és megvan annak a kockázata, hogy az euróövezeti jegybank és az EU-bizottság nem fenntarthatónak fogja minősíteni az alacsony szlovák inflációt.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő nemrég Londonban kiadott éves térségi konvergencia-jelentése szerint is kockázatok terhelik az inflációs kritérium szlovákiai teljesíthetőségét, különösen akkor, ha az uniós hatóságok "keményen" értelmezik a dezinflációs teljesítmény fenntarthatóságát.