Nem módosított az MFB besorolásán a Moody's

Vágólapra másolva!
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő február 5-én ismét "Aa1"-re minősítette a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.(MFB) hosszú lejáratú, előresorolt, nem biztosított devizaadósságait, deviza-bankbetétjeit pedig "A/2/P-1"-re, mindkettőt stabil kilátással.
Vágólapra másolva!

A minősítés kialakítása során a Moody's figyelembe vette az MFB kockázati alapminősítését, a hazaideviza-bankbetéti, valamint deviza-adósi besorolás ország-plafonja alapján élvezett legmagasabb "Aaa" és "Aa1" besorolását, és azt a körülményt, hogy pénzügyi nehézségek esetén számíthat az állam támogatására.

Erős János vezérigazgató szerint a tekintélyes hitelminősítő értékelése fontos visszaigazolása az MFB sikeres működésének, és kedvezően befolyásolhatja a Bank nemzetközi forrásszerzési lehetőségeit - áll a fejlesztési bank közleményében.

A nemzetközi hitelminősítő intézet elemzéséből kitűnik, hogy a Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi besorolásának javítására Magyarország devizaadóssági kockázatplafonjának emelésével összhangban kerülhet sor. Ehhez az MFB oldaláról a pénzügyi fundamentumok, valamint az eszközminőség további javulása, a hitelkoncentráció mérséklése és a kockázatkezelés következetes folytatása teremti meg az alapot - áll azb MFB közleményében.

A hitelminősítő értékelése tartalmazza azt is, hogy bár javulást mutat az egyedi hitelek portfoliójának eszközminősége, még továbbra is magas a hitelkoncentráció, jóllehet az autópálya hitelek visszafizetésre kerültek. Az elemzés pozitívan értékeli az MFB-nek azt a törekvését, hogy a magasabb kockázatot jelentő közvetlen tőkebefektetésekben való szerepvállalását mérsékeli, és ezt kockázati tőke alap szervezésével váltja ki, amely nyitott a magánbefektetők csatlakozása előtt.

A Moody's kiemelte az MFB eredményeit a hitel- és piaci kockázatkezelésben, amelynek során a követeléskezelést és kockázatkezelést szervezetileg is elkülönítették, és külön egységet hoztak létre a monitoring feladatokra. Megállapítja, hogy a pénzintézet eszközminőségi mutatói javuló tendenciát mutatnak.

A Moody's az MFB forrásszerzési lehetőségeiről kiemeli, hogy az állami bank hitelfelvétele mögött a költségvetési törvényben meghatározott állami garancia (2007-re 1.200 milliárd forint) áll, amely a tavalyi évben jóval meghaladta a teljes forrásbevonást (709 milliárd forint szeptember végéig).