A Gazprom vezérével tárgyalt Veres János

Vágólapra másolva!
A Gazprom pontosan teljesíti Magyarországgal fennálló szerződéseit - tudta meg pénteken Moszkvában Veres János pénzügyminiszter Alekszej Millertől, a Gazprom elnökétől.
Vágólapra másolva!

Veres János csütörtökön, Moszkvában értesült arról, hogy a Gazrom Ukrajna adósságai miatt kilátásba helyezte a Kijevnek szóló gázszállítások leállítását, s elérte, hogy pénteken Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével személyesen tisztázza, nem jelenthet-e ez fennakadást a magyarországi szállításokban - tájékoztatta az MTI-t a moszkvai magyar nagykövet.

Székely Árpád elmondta: Veres János, aki december óta az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság társelnöke, azért érkezett Moszkvába, hogy orosz kollégájával, Leonyid Rejman információtechnológiai és kommunikációs miniszterrel közelebbről megismerkedjen, s áttekintse vele az együttműködés kérdéseit.

Közben értesült arról, hogy a Gazprom újra megfenyegette Ukrajnát a gázszállítások leállításával. Millertől azért kért minden előzmény nélkül találkozót, hogy tisztázza, fenyegeti-e emiatt veszély a magyarországi szállításokat, s ha igen, hogyan lehet megnyugtatóan kezelni a helyzetet.

A találkozón Miller leszögezte: a Gazprom pontosan teljesíti Magyarországgal fennálló szerződéseit.

A kiadott Gazprom-közlemény szerint az orosz energiahordozó-monopólium a magyar földgázimport mintegy 65 százalékát szállítja, ez tavaly 7,5 milliárd köbmétert tett ki.

Korábban az ukrán Naftogaz szóvivője az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: Ukrajna teljesíti a Gazprommal szemben fennálló kötelezettségeit a Nyugat-Európa felé irányuló gázszállítások tranzitja tekintetében. Januárban 9,987 milliárd köbméter tranzitjára volt megrendelés, és összesen 10,95 milliárd köbméter folyt át az ukrajnai vezetékeken - mondta.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy a konszern február 11-én leállítja az ukrajnai gázszállításokat, amennyiben Kijev nem fizeti ki a január 1. óta szállított gázt. Ennek mennyisége mintegy 1,5 milliárd köbméter, Kijev tartozása közel 500 millió dollár - mondta a szóvivő.