2 százalékkal nőhet az euróövezeti GDP

Vágólapra másolva!
A legvalószínűbb forgatókönyv szerint idén az euróövezet gazdasági növekedése 2 százalék körül, esetleg alatta is lehet - fejtette ki Axel Weber, az EKB kormányzó tanácsának tagja, a Bundesbank elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A kamatcsökkentés egyelőre nincs napirenden.
Vágólapra másolva!

Az esetleges kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokkal összefüggésben Weber megjegyezte: a 2 százalék körüli növekedési jóslatot nem jól értelmeznék a piacok, ha úgy vélnék, hogy a gazdasági lassulás szélére érkezett az euróövezeti gazdaság. Az eurózóna központi bankja nemrég éppen a növekedési kockázatok csökkenésére hívta föl a figyelmet - emlékeztetett a szakember.

Weber nem látja úgy, hogy a kamatcsökkentés kerülne napirendre, mert szerinte az elsődleges feladat az árak stabilitása. Az EKB egyáltalán nem adott jelzést az árkockázatok mérséklődéséhez igazodó enyhébb politikára, épp ellenkezőleg, és túlzás lenne azt állítani, hogy a gazdasági növekedésben bekövetkező lassulás az inflációt is visszafogja - mondta. Nem követjük a "várunk, s aztán majd meglátjuk" alapon a lazítás politikáját. A jelen inflációs szintek mellett ezt nem tartom megfelelőnek - tette hozzá Weber.