Üzembe állt a Nokia kolozsvári gyára

2008.02.11. 13:45

A 60 millió euróból épült kolozsvári üzem hétfőn kezdte el a termelést. A helyi szakszervezeti becslések szerint az itteni munkások heted-nyolcad akkora pénzért dolgoznak, mint ha Németországban végeznék ezt a munkát.

A Kolozsvár melletti ipari parkban megvalósított beruházás értéke várhatóan növekedni is fog, ugyanis a beszállítókkal együtt a befektetések értéke eléri majd a 120 millió eurót. A Kolozs megyei vezetők szerint a Nokia 30 évre szóló szerződést kötött a helyi hatóságokkal. Ennek értelmében a vállalatnak ennyi ideig nem kell ingatlanadót fizetnie. Csak abban az esetben kötelezhetik arra, hogy akár visszamenőleg is térítse meg azt, ha e határidő előtt dönt a finn vállalat vezetősége a gyár elköltöztetéséről.

A Kolozsvár mellett lévő Nemeszsukon (Jucu) egyelőre csak a gyár egy része kezdte el működését. A finnek 200 munkást alkalmaztak eddig, de úgy tervezik, hogy az év végére a Romániában alkalmazott dolgozók száma eléri majd az 1200-at, 2009 végére pedig a 3500-at. A Romániában gyártott telefonokat az európai, a közel-keleti és az afrikai piacra szánják. A kolozsvári beruházás részben a németországi Bochumban lévő üzem termelését hivatott pótolni, mely utóbbi üzemet az év közepén bezárják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK