Szövetség drágítja az OTP-részvényeket

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank 164 milliárd forintos áron, 148 milliárd forintos haszonnal eladta a francia Groupamának az OTP Garancia Biztosítót - jelentette be hétfőn Csányi Sándor, a legnagyobb magyar pénzintézet elnök-vezérigazgatója. A két társaság 20 évig tartó stratégiai együttműködésben is megállapodott, amelynek lényege, hogy bizonyos piacokon kizárólagosan értékesítik egymás termékeit, és biztosító tulajdonrészt vásárol a bankban.
Vágólapra másolva!

A megállpodás értelmében a Groupama az OTP Garancia Biztosító megvásárlásával egy időben 5 százaléknyi, egy éven belül pedig további 3 százaléknyi OTP-részvényt vásárol, és azokat 5 éven belül nem értékesíti. Az OTP Bank pedig támogatja, hogy a Groupama képviselője bekerüljön a bank felügyelőbizottságába. A pénzintézet új nagy tulajdonosa szabadon szavazhat részvényeivel a közgyűlésen.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az OTP Bank részvényeinek drágulását várja attól, hogy megállpodás nyomán csökken az OTP Bank részvényeinek kínálata a tőzsdén. A megállapodás bejelentését követően az OTP Bank részvényeinek árfolyama 6810 forintról csaknem 5,9 százalékkal 7200 forint körüli szintre emelkedett.

Csányi Sándor elmondta, hogy a 164 milliárd forintos vételár az OTP Bank további terjeszkedését szolgálja. Ennek részleteiről azonban nem beszélt, ám sejtette, hogy több új országban is meg kívánnak jelennni, miközben folytatják a terjeszkedését Oroszországban és Ukrajnában. Az akvizíciókat jelentősen megkönnyíti majd, hogy a bank szavatoló tőkéje majdnem a teljes vételárral, 148 milliárd forinttal megemelkedik.

A most kötött megállapodás értelmében az OTP Bank kizárólagosan értékesíti a Groupama biztosítási termékekeit azokon a piacokon, amelyeken a biztosító jelen van, vagy jelen lesz, a Groupama pedig kizárólagosan értékesít biztosítási termékeket az OTP Banknak, ahol annak jelentős a jelenléte, így Magyarországon, Bulgáriában és Montenegróban. Ezen kívül közösen jelennek meg azokon a piacokon, amelyeken a bank már jelen van, de a biztosító még nincs - így Ukrajnában és Oroszországban. Összességében ez több, mint 10 millió elérhető ügyfelet jelent 9 országban.

Jean Azéma, a 2006-ban 14,2 milliárd euró díjbevételt elérő Groupama vezérigazgatója hangsúlyozta, az a céljuk, hogy 2016-ig 5 százalékos piaci részesedést szerezzenek a térségben, és mintegy 1 milliárd eurós éves díjbevételre tegyenek szert.

Az OTP Garancia Biztosító 2006-ban 80,5 milliárd forintos díjbevétellel, 9,7 százalékos részesedéssel a 4. helyen állt a magyar biztosítási piacon - a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai alapján. A Groupama 9,9 milliárd forintos díjbevétele 1,2 százalékos piaci részesedést tükrözött. A két díjbevételt összeadva 10,9 százalékos piaci részesedés adódik, amely még mindig alatta marad a 3. helyen álló ING 14,02 százalékának.

A 2007. évről csak a III. negyedévi adatok állnak rendelkezésre. Ezek szerint az OTP Garancia 66,8 milliárd forintos díjbevétellel 9,82 százalékos piaci részesedést szerzett, a Groupama pedig 7,8 milliárddal 1,15 százalékot mondhatott magáénak. Az összesen mintegy 11 százalékos részesedés nem éri el a továbbra is 3. helyezett ING 13,3 százalékát.