Kamatemlést hoz a gazdasági válság

Vágólapra másolva!
Eltérő a Budapest Alapkezelő elemzőinek véleménye arról, lesz-e világgazdasági válság a közeli jövőben, abban viszont egyetértenek, hogy a magyar gazdaság nehezebben és nagyobb kamatok és magas infláció mellett juthat csak tőkéhez majd.
Vágólapra másolva!

Elkerülhető a világgazdasági recesszió, ennek azonban világszerte növekvő infláció lesz az ára - vélekedett Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója társaság szerdai sajtótájékoztatóján. Az elemző szerint ugyanis a világ gazdaságilag jelentős államai infrastrukturális és más beruházásokkal fogják ellensúlyozni a gazdaság lassabb fejlődését. Ennek azonban a nyersanyagok, az energiahordozók és az élelmiszerek árának a korábbinál jelentősebb emelkedése lesz az ára.

A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a gazdasági bizonytalanság következményeként a tőkepiacok szereplői a jobban figyelembe veszik a befektetések kockázatait, ezért a korábbinál magasabb kamatot várnak el a hitelfelvevőktől és a kötvénykibocsátóktól.

Az Amerikai Egyesült Államokban már jelenleg is recesszió van - állítja ezzel szemben Bebessy Dániel az alapkezelő portfóliómenedzsere. A hivatalos definícó szerint ugyanis ha két egymást követő negyedévben lassul a gazdasági növekedés, akkor az már recessziónak számít.

A két elemező azonban egyetértett abban, hogy a magyar gazdaság szereplői nehezebben és nagyobb kamatok és magas infláció mellett juthatnak csak tőkéhez. Szerintük a befektetők korábban együtt kezelték a közép- és kelet-európai régió államait, most viszont Magyarországot a kockázatosabb országok közé sorolják. Így ennek megfelelően a magyar forint árfolyama mostanában a román lejjel és a dél-afrikai randdal mozog együtt.

A szakértők az euró/forint árfolyamának korábbi alakulásra alapozva komoly esélyét látják a forint jelentős gyengülésének. Ugyanakkor arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatemeléssel megakadályozza, hogy nagyon magara emelkedjenek a devizaárfolyamok. Akkor ugyanis az infláció jóval magasabbra emelkedne az inflációs célkitűzésnél, és elégedetlenséget váltana ki a devizában eladósodottakban is. Az elemzők ezért komoly esélyét látják a jegybanki alapkamat emelésének, és nem tartják kizártnak azt sem, hogy a forint erősítése érdekében eltörlik a nemzeti valuta árfolyamsávját.

Az ingatlanalapokat és garantált alapokat ajánlja a befektetők figyelmébe Fatér Gyula, az alapkezelő vezérigazgatója. Szerinte ugyanis a kötvények, a részvények és az azokba fektető alapok piacán komoly bizonytalanság és árfolyamingadozás és szokottnál alacsonyabb hosszú távú hozamok kialakulása várható.

Az alapkezelő ezért újabb garantált alapokat indít. A társaság február 17-étől március 28-áig a délkelet-ázsiai és fejlett országokbeli részvénypiac és az európai ingatlanpiac emelkedésére spekuláló Budapest Csúcsmix Alapot kínálja.