Népszerűek maradtak a gyógyszertárak

Vágólapra másolva!
Eddig nem okozott számottevő változást a gyógyszervásárlási szokásokban a patikaliberalizáció, a patikán kívüli költések nem érik el a teljes gyógyszertári forgalom 1 százalékát sem - derül ki a GfK LHS HealthCare egészségügyi és gyógyszerkutatásokért felelős szakértők által készített felméréséből.
Vágólapra másolva!

A felmérés eredményeiről szóló közlemény szerint bár a versenyhelyzet eredményeképpen a kiszolgálás pozitív irányba fejlődött, és a vásárlók gyorsabb kiszolgálását biztosító értékesítési módszerek is megjelentek, a vevőtájékoztatás továbbra is elmarad az elvárható szinttől.

A GfK emlékeztet arra, hogy az egészségügyi reform egyik meghatározó lépése volt a patikaliberalizáció, amely a gyógyszertárak korábbi területi monopolhelyzetét feloldotta, és versenyhelyzetbe hozta a gyógyszer-kiskereskedelem szereplőit.

A közlemény szerint az arány várhatóan valamelyest nő majd, ám széles körű elterjedése valószínűleg nem lesz jellemző.

A felmérés szerint sokkal nagyobb hatása volt a piacra az újabb gyógyszertárak nyitásának, valamint a patikaláncok, -társulások formálódásának. Egyértelműen megjelent a patikák között a vevőért és a patikai költések nagyságáért folyó verseny is. Ez a verseny legerősebben Budapesten, valamint a nagyobb városokban jelentkezett, míg a kisebb településeken jellemzően csökkent a patikák jövedelmezősége, és nőtt a kiszolgáltatottságuk.

A GfK LHS HealthCare patikavizsgálatai szerint a gyógyszertári munkatársak általában udvariasabbak és figyelmesebbek, bár a vásárlókkal folytatott beszélgetésre, tanácsadásra még mindig nagyon ritkán kerül sor.

A GfK LHS HealthCare gyógyszerészekkel folytatott interjúi során kiderült, hogy számukra a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a vényköteles gyógyszerek esetében alkalmazott kereskedelmi árrés.

A patikusok szerint ennek növelésére lenne szükség ahhoz, hogy a nagyobb pénzlekötést igénylő jobb raktári készletezés és a jelentős emberi erőforrást igénylő patikai tanácsadás általános színvonala javuljon. Ez utóbbi megvalósulása több szakember véleménye szerint a kidobott gyógyszerek arányát is jelentősen csökkentené.