Százmilliós bírságot kapott a Tesco

Vágólapra másolva!
Egy tavalyi akciója hirdetésekor megtévesztette a fogyasztókat a Tesco Global Áruházak Zrt. - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hipermarketláncnak emiatt 100 millió forint bírságot kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

A Tesco 2007. január 19. és február 1. között akciót tartott. A leárazásra akciós újságjában hívta fel a vásárlók figyelmét.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy az akciós katalógusban meghirdetett 512 MB-os MP3/WMA-lejátszó és Kodak Easyshare C533 digitális fényképezőgép, valamint több ruházati termék az adott akciós időszak elején nem volt megvásárolható a Tesco egyes áruházaiban. A hipermarketlánc összességében irreálisan alacsony indulókészlettel készült fel az akcióra, és egy ruházati termék a meghirdetettnél magasabb áron volt csak kagható.

A fogyasztók megtévesztése miatt a Tesco Global Áruházak Zrt. 100 millió forint bírságot kapott. A bírság összegének megállapításakor a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a hipermarketlánc az elmúlt öt évben többször is elkövetett hasonló jogsértést. Enyhítő körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy a Tesco komoly intézkedéseket tett a jogsértő helyzet mielőbbi felszámolása érdekében.