Sikkasztás gyanúja az IL Ferrónál

Vágólapra másolva!
A Népszabadság értesülése szerint a Fővárosi Főügyészség napokon belül elrendelheti a nyomozást az IL Ferro Kft. ügyében. A BRFK tavaly csalás gyanújával már nyomozott az ügyben, de akkor bűncselekményre utaló adatokat nem találtak. Később a vámnyomozókhoz kerültek az akták: ők bukkantak a közel 700 milliós sikkasztás, csalás, valamint pénzmosás nyomára.
Vágólapra másolva!

Újra elrendelheti a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a múlt év közepén fizetésképtelenné vált IL Ferro Kft. ügyében - írja a szombati Népszabadság.

Több mint száz, a fizetésképtelenné vált autóreklámcég ellen perre készülő és újabb feljelentéseket fontolgató károsult autótulajdonos számára hozhat fordulatot a nyomozás, főleg akkor, ha a vámőrségnek sikerül lefoglalnia a cégből "kimenekített" vagyont. A még fellelhető pénz, ingatlan és ingóság együttesen sem elég az IL Ferro valamennyi károsultjának kártalanítására. Így a legtöbben kénytelenek lesznek saját zsebből fizetni tovább a részleteket vagy búcsút mondani autójuknak.

Tavaly február végén egy hónapra felfüggesztette kifizetéseit az IL Ferro Kft. Az akkor az egyik legnagyobbnak számító autóreklámcég döntését a társaságnál február elsejével lezajlott tulajdonosváltással indokolta. Az ügyfelek közül már ekkor többen piramisjátékra gyanakodtak, mivel 2006 végén és 2007 januárjában is voltak már késedelmes kifizetések. Az IL Ferro nem kevesebbet ígért ügyfeleinek, mint autót, szinte ingyen.

Tavaly áprilisban a BRFK gazdaságvédelmi osztálya hivatalból nyomozást indított, tisztázandó, hogy a kifizetések felfüggesztése nem veti-e fel valamilyen bűncselekmény gyanúját. A BRFK a szakértői jelentés alapján nem látta bizonyíthatónak, hogy az IL Ferro tulajdonosai megtévesztették 8000 ügyfelüket, és kárt okoztak nekik.

A károsultak hiába tiltakoztak. Panaszukat előbb az V-XIII. kerületi ügyészség, majd a Fővárosi Főügyészség is elutasította. A vámnyomozók az elmúlt hetekben olyan információkra bukkantak, amelyek nemcsak a számvitel rendjének megsértése bűntettét alapozzák meg, hanem közel 700 millió forint elsikkasztásának, csalás és pénzmosás gyanúját is.