Óbudaiból albertirsai lesz a Buszesz

Vágólapra másolva!
Több mint száz év után új telephelyre költözik a Buszesz Zrt., és az egyik legismertebb termékének a nevét is megváltoztatja. Lekerül az Óbudai Gyémánt ásványvizes palackokról az Óbudai jelző. Az üdítőitalt, ásványvizet és ecetet gyártó cég ugyanis Albertirsára viszi gyártókapacitását. Onnan nyerik majd a népszerű termékhez a vizet. A cég jelenlegi, drága Duna-parti telephelyén pedig szálloda vagy fürdő is épülhet, ugyancsak az ásványvízre alapozva.
Vágólapra másolva!

Tulajdonváltás után tavaly került egy hazai vállalkozó kezébe Magyarország egyik legnagyobb múltú élelmiszer-ipari vállalata, a Buszesz Zrt. Az ecetet, energiaitalt, szénsavas üdítőt és ásványvizet előállító, korábban Budapesti Szeszipari Vállalat néven működő, 150 évre visszatekintő cégtől azért vált meg az M. M.osztrák cég, mert már nem akarta tovább bővíteni az óbudai telephelyet. A jelenlegi, öt hektáros telephelyet a cég kinőtte, és logisztikailag is rosszabb a helyzete, mint az új albertirsai telephelynek - fogalmazott a vezérigazgató.

A Buszesz új tulajdonosa, a Queen Drinks azonban vállalta a beruházást, és az év végéig új telephelyre költözik Albertirsára, ahol hasonló geodéziai adottságok vannak az ásványvíz és üdítőital gyártásához - mondta az [origo]-nak Zentai László, a Buszesz vezérigazgatója. A Budapesttől mintegy 40 kilométerre fekvő településen szinte azonos a víz összetétele és minősége, így a megszokott íz garantált a jövőben is, a címke azonban megváltozik - mondta Zentai László. A Gyémánt szó biztos, hogy megmarad, de a településváltozás miatt az Óbudai lekerül a palackokról.

Az új telephelyen már megkezdte a Buszesz a beruházásokat: elkészült egy új csarnok, ahol teljesen új gyártósoron palackozhatnak jövőre. A nemrégiben beszerzett francia-német gépsor óránként negyvenezer ásványvíz, illetve szénsavas üdítő palackozására képes. Mindettől a saját márkás ásványvízpiacon a jelenleg 23 százalékos részesedésük növekedését várják.

Szálloda lesz a Buszesz helyén

A Duna melletti ingatlan egyébként egy másik cég tulajdonában van. Az [origo] információi szerint az ásványvíz lelőhellyel a továbbiakban is számolnak. Így elképzelhető, hogy szálloda vagy fürdő épül majd a Buszesz helyére.

A Queen üdítőitalok gyártásának bővítésével a már haldoklónak hitt privát címkés üdítőpiacon tavaly szerzett 60 százalékos részesedést is tovább tervezik növelni. Az ehhez szükséges beruházás csaknem 800 millió forintba kerül. Ennek egy részét uniós pályázati pénzekből szeretné fedezni a cég. Ugyancsak bővítenék az energiaitalok gyártását, amelyekkel Románia és Szlovákia után az ukrán piacra is belépnének. A költözés ellenére a cég vezetése az árbevétel több mint egymilliárd forintos növekedésével számol.

Zentai László nagy jövőt jósol a következő években az ecetgyártásnak is. A magyar háziasszonyok ugyan átlagosan évente két palack ecetet vásárolnak, ám az almaecet nagyon népszerű lett az osztrákoknál. Tavaly ennek a terméknek 250 százalékkal nőtt a forgalma. Mindez annak köszönhető, hogy Magyarországon a térségben egyedülállóként a szabolcsi jonatán alma levéből készül, míg máshol az almabor készítése után nyerik az ecetet. A hazai ecetpiac mintegy 80 százalékát a Buszesz szolgálja ki.