Magyarország a fogturizmus fővárosa

Vágólapra másolva!
Az osztrák-magyar határ közelében régen megszokott, hogy rengeteg magyarországi fogorvosi rendelő várja túloldalról érkező vendégeket. Egész iparág szerveződött a fogturizmus köré. Néhány éve azonban már a világ minden tájáról érkeznek a fogfájósok az olcsó és magas színvonalú kezelések kedvéért. Kezeléssel egybekötött nyaralás, elégedett vendégek világszerte.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságból a múlt évben megközelítőleg negyvenezren jöttek Magyarországra kizárólag fogorvosi vagy szájsebészeti beavatkozásra. A briteknek feleannyiba kerül utazással, ellátással és programokkal együtt, mintha otthon csináltatnák meg a fogukat.

Bill Farnworth is egy kezelésre utazott hazánkba, aztán beleszeretett a környékbe és vett egy tanyát vidéken. Bill boldog, hogy itt élhet, mert nem elég, hogy abból a pénzből, amit a kezeléseken megspórolt, megvehette álmai házát, de minden sokkal olcsóbb, mint a szigetországban. Véleménye szerint ez 2011-ig, az euró bevezetéséig biztosan nem változik.

Harmadába kerül a kezelés, mint az USA-ban

Egy amerikai páciens kételkedett, amikor először halott a lehetőségről, hogy éppen Magyarországra látogasson kezeltetni a fogait, annyira viszont felkeltette az érdeklődését, hogy utánaolvasson. Információi szerint Mexikóban feleannyi, Magyarországon harmadannyi a fogászati kezelés, mint az államokban. Így tehát még a tengeren túlról is érdemes idelátogatni a szájbetegeknek.

Egy barátja például Mosonmagyaróváron csináltatta meg a fogait és a teljes kezelés a repülőjegyekkel együtt, amiket a családjának vett, több mint felével kevesebb volt, mintha otthon ment volna el a fogorvoshoz, illetve a szájsebészhez.

Egy angol középkorú hölgy hosszú szenvedés után felkeresett Angliában egy orvospárt és kért egy kalkulációt arról, hogy mennyibe kerülne, ha műfogsorát kicserélnék fogbeültetéssel. Az összeg 20 és 30 ezer font között mozgott. Ennyit azonban a család nem engedhetett meg magának.

Elsőrangú szolgáltatások

Alison ezután talált rá a Hungarian Dental Travel nevű cégre, amely külföldieknek segít Magyarországra utazni és itt a teljes körű fogászati kezelést is megszervezik. Az ügyvezető Chris Hall szerint az ország a fogászat fővárosa. A szakemberek magasan képzettek, a műtők jól fel vannak szerelve és a munka minősége is elsőrangú.

Alison tehát döntött és a férjével együtt iderepült, ahol egy angolul jól beszélő csapattal találkozott. Összesen 18 órát töltött a fogorvosi székben és tökéletesen meg van elégedve az eredménnyel. Végre szabadon mosolyoghatok - lelkendezett. A költségek pedig alig érték el az angol ajánlat felét.

A Dental Tourism Hungary egyenesen azzal hirdeti magát, hogy 60 százalékkal olcsóbban úszhatja meg a paciens a kezelést, mint otthon. Eközben megismerkedhet a helyi nevezetességekkel, nincsen várólista és a közreműködés nem kerül semmibe. A cég segít megszervezni az utat, szállást foglalnak, programokat ajánlanak. Az érdeklődőnek elég egy röntgen-képet küldeni, a szakembereik máris teljes körű felmérést végeznek és előzetes árkalkulációt is előállítanak a jelentkezőknek.

Dél-Koreából Mosonmagyaróvárra

Az [origo] kérdésére a mosonmagyaróvári cégnél elmondták, hogy már Dél-Koreából is érkezett hozzájuk vendég, legutóbb pedig Algériából érdeklődtek. A városban egyébként több mint 200 fogorvos praktizál és mindannyiuknak jut munka. Az utcákon elsősorban német, majd angol, francia és olasz szavakat lehet hallani.

A fogturizmus a 90-es évek elején indult el hazánkban, akkor főleg az osztrákok jártak az olcsóbb kezelésért. Ma már, köszönhetően az internetnek és a gyorsan terjedő jó hírnek, a világ minden tájáról érkeznek betegek. Az olaszoknak például akár egy fog kezeléséért is érdemes ideutazni, mivel Olaszországban 1000 euró körül van egy koronázás, miközben itthon alig tizede.

Klinika a briteknek

A budapesti British-Hungarian Medical Service gyakorlatilag egy fogászati klinika - elsősorban angol vendégek részére. Két éve fogadják a brit pacienseket, akiknek bőven megéri hazánkba utazni, mivel a kezelések itt nemcsak olcsóbbak, de minőségük is magasabb, mint a szigetországban. A klinikán elmondták, hogy vannak vendégek, akik csak egy napra érkeznek az országba, majd a kezelés után azonnal hazatérnek, de akad olyan is, aki hosszabb időt tölt a fővárosban.

A szállás- és repülőjegy foglalásánál segítséget nyújtanak és amíg a vendég Budapesten tartózkodik, ingyenesen szállítják a kezelésekre. A szabadidős programok szervezését a klinika nem vállalja, de szívesen segítenek tanácsokkal és ötletekkel. Elmondásuk szerint több visszajáró vendégük is van, a hírüket pedig az elégedett páciensek terjesztik Anglia-szerte.

A cég munkatársa elmondta, hogy hozzájuk főleg a kispénzű britek érkeznek. Angliában kevés a fogorvos, ezért hónapokig kell várni az egyébként méregdrága kezelésekre. Itt nincs várólista, a fapados légitársaságok jegyei alig számítanak külön kiadásnak, így a vendégek rengeteget spórolnak egy-egy úttal.