Tavaly kevesebbet vásárolt a magyar

Vágólapra másolva!
Csökkent tavaly a kiskereskedelem forgalma. Az év egészében 3 százalékkal, a negyedik negyedévben 4,2 százalékkal, decemberben pedig 4 százalékkal maradt el változatlan áron az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Decemberben bonyolódott le az éves forgalom 11,2 százaléka, az üzletek forgalma megközelítette a 690,7 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A magyarországi kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007-ben 6170 milliárd forint értékű árut forgalmaztak - írja a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatója. A kiskereskedelmi eladások 49,8 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 20,6 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,5 százalék volt.

Az Európai Unió 27 tagállamának összesített kiskereskedelmi forgalmában az Eurostat 2007 során decemberben mért először csökkenést az előző év azonos időszakához képest, mértéke átlagosan 0,1 százalékos volt, az eurózóna országaiban 2,0 százalékot tett ki a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül a lengyel kiskereskedelmi forgalom bővült a leggyorsabban, ugyanakkor Belgiumban és Németországban becsülték a legnagyobb mértékű visszaesést.