London továbbra is megosztott kamatügyben

Vágólapra másolva!
Változatlanul teljesen megosztott a londoni elemzői közösség annak előrejelzésében, hogy miként dönt hétfői ülésén az MNB Monetáris Tanácsa. A távolabbra szóló előrejelzéseknek még az iránya sem egyezik: a mind szélesebb körűvé váló szigorítási jóslatok mellett még mindig vannak folytatódó kamatcsökkentési várakozások is.
Vágólapra másolva!

A Merrill Lynch befektetési csoport pénteken Londonban közzétett felmérése szerint a londoni piaci szereplők 52:48 arányban várnak kamatemelést, illetve kamattartást hétfőre. Az előbbi táborba tartozók a gyengülő forint felkarolásának szükségességével érvelnek, az utóbbiak azzal, hogy a magyar gazdaság a recesszió felé tart.

A teljes piaci tanácstalanságot jelzi egy másik globális befektetési csoport, a Goldman Sachs londoni részlegének szintén pénteken ismertetett felmérése, amely szerint "a konszenzus hozzávetőleg egyenlő arányban megosztott a zéró, a 25 bázispontos és az 50 bázispontos emelés között".

A két ház a londoni várakozások két végletét képviseli. A Merrill Lynch, amely semmiképp sem látja indokoltnak a monetáris szigorítást, pénteki elemzésében megerősíti azt a jó ideje hangoztatott nézetét, hogy a forintra ható eladási nyomásban a legfőbb tényező a helyi szintű spekuláció, amelynek célja éppen az MNB beleszorítása a kamatemelésbe. A ház szerint emellett a növekedés, illetve annak hiánya súlyosabb probléma, mint az infláció. Az infláció egyébként is össze fog omlani a példátlanul széles, 2-3 százalékpontos negatív kibocsátási rés miatt. Ez a növekedési mutató az adott időszak teljesítményét méri a hosszú távú átlagos növekedési potenciál arányában.

Mindazonáltal a Merrill Lynch is elismeri a kamat-előrejelzések teljes bizonytalanságát, amely nemcsak a magyar, hanem a térségi pénzügypolitikai várakozásokra is jellemző. Ezt jelzi a ház pénteki londoni előrejelzésének iróniát sem nélkülöző címe is: "Az MNB kamatot tart, a lengyel jegybank emel (vagy esetleg fordítva?)".

A Londonban kérdezett házak közül a kamatemelést szükségtelennek tartók, az infláció erős lassulását várók, és ezért a további meredek kamatcsökkentést indokoltnak nevezők között van a UBS bankcsoport is. A cég térségi szakértői szerint a magyarországi makroadatok változatlanul a UBS azon várakozását támasztják alá, hogy az inflációs nyomás enyhülni fog, és a fogyasztói szintű éves árinfláció 2008 végéig 4 százalék alá, 2009-ben 3 százalék környékére lassul.

A ház jelenleg érvényes előrejelzése szerint hétfőn nem lesz kamatmódosítás, 2008 végéig pedig jelentős pénzügypolitikai enyhítés várható, akár 5,75 százalékos kamatszintig. A UBS szerint a forintnak hosszabb ideig a gyengébb szinten kellene maradnia ahhoz, hogy inflációs hatása legyen, és ebben az esetben is korlátozottabb lehet ez a hatás, mint korábban, tekintve a belső keresleti nyomás hiányát.

A cég szerint a forintárfolyam inflációs átszűrődési rátája potenciális problémát jelenthet, arról azonban még nincsenek tapasztalatok, hogy ez a kölcsönhatási mechanizmus miként érvényesül meredek gazdasági lassulással jellemzett környezetben.

A UBS londoni elemzői felidézték, hogy az MNB Monetáris Tanácsa januárban 10:1 arányban voksolt kamattartásra, ami jelzi, hogy "a héják lendülete továbbra sem volt elsöprő" a testületben.A ház ugyanakkor elismeri annak lehetőségét, hogy a forint jelenlegi gyengesége és az új inflációs jelentés, amely emelheti az idei évre adott előrejelzést, "növelheti a héják számát".
Az agresszív szigorítást jósló londoni elemzők táborában van a Goldman Sachs, amely pénteki előrejelzésében megerősítette, hogy már a hétfői MNB-ülésre fél százalékpontos kamatemelést vár.

A GS szerint ugyanis az új inflációs jelentés várhatóan 3,8 százalékra emeli a 2009-es átlagos inflációs előrejelzést a 3 százalékos cél helyett, és a magyar jegybankot most már saját hitelessége aggasztja, mivel 2009 lehet a harmadik év egymás után, amelyben az infláció túlszalad a célon.

A Goldman Sachs szerint ha az MNB a következő ülésein nem emel kamatot, az a forint jelentős gyengülésével járhat, tekintettel a piac magasabb kamatvárakozásaira.

A köztes táborba tartozik a londoni elemzői közösségen belül mások mellett a Deutsche Bank, amelynek térségi szakértői pénteken negyed százalékpontos emelést jósoltak. A Barclays Capital londoni befektetési csoport elemzői ugyanakkor az MTI-nek azt mondták, hogy hétfőre nem várnak kamatmódosítást, és szerintük az MNB következő lépése csökkentés lesz, valószínűleg májusban.

A JP Morgan londoni elemzői, akik a minap Budapesten tárgyaltak az MNB Monetáris Tanácsának tagjaival és a jegybank kutatóival, a hallottak alapján most már azzal számolnak, hogy a tanács hétfői ülésének "legvalószínűbb kimenetele" egy negyed százalékpontos kamatemelés lesz. Az előrejelzés szerint a következő hónapokban jó eséllyel már márciusban, "legalább egy" hasonló szigorítás következik, és ha a forint nem erősödik vissza, megvan a kockázata újabb fél százalékpontnyi kamatemelésnek a második negyedévben, 8,50 százalékra.