Bajban a Lufthansa

Vágólapra másolva!
Az orosz adóhatóság több mint hétmillió dollár adóhátralékot követel a német Lufthansától,  napokkal ezelőtt zárolta a társaság bankszámláit. A Kommerszant című gazdasági szaklap szerint néhány szakértő mindezt egy korábbi vitával hozza kapcsolatba: tavaly októberben a német légitársaság teherszállító leányvállalatától, a Lufthansa Cargótól megvonták a berepülési engedélyt.
Vágólapra másolva!

A Lufthansa már szerdán bíróságnál emelt panaszt az adóvizsgálat eredménye ellen. A helyzetet jól ismerő forrás azt mondta Kommerszantnak, hogy a Lufthansának főleg a forgalmi, a szociális és az úthasználati adó terén mutatkozó hátralékokat vetik a szemére.

A tavalyi adóvizsgálat a 2004-2006-os időszakot érintette, ekkor keletkezett az elmaradás. A társaság elzárkózott a követelés önkéntes teljesítésétől, és a kettős adózás elkerüléséről szóló orosz-német egyezményre hivatkozott.

A Lufthansánál sem Németországban, sem Oroszországban nem kívántak nyilatkozni az ügyről. Moszkvában csupán annyit mondtak, hogy a társaság működik, irodái nyitva vannak és gépei repülnek. Nem tudni, hogy mennyi pénz van a zárolt számlákon.

Egy jogász a lapnak elmondta: a bankszámlák zárolását, illetve egészen pontosan a tranzakciók leállítását gyakran alkalmazzák adóügyekben, mégpedig gyakorlatilag függetlenül a tartozás mértékétől és az adó jellegétől. A tilalom feloldását bírósági úton rendszerint nem lehet elérni, csakis a hátralék rendezésével.

Hasonló adókövetelésekkel találkozott már Oroszországban többek között a török és a fehérorosz légitársaság, valamint a holland KLM. Az előbbi kettő esetében a hatóság elérte a tartozás rendezését, a KLM bíróság bevonása nélkül rendezte a kérdést.