Az új zónarendszer annyira átgondolatlan, hogy még a nagyobb logisztikai ellátó helyeket is belistázták, így nemcsak például a benzinellátás akadozhat, de még a csepeli szabadkikötőbe is borsos áron, külön engedéllyel hajthatnak csak be bizonyos fuvarozók. Ugyanakkor a behajtási engedélyhez is csak kötött nyitva tartási időben lehet hozzájutni, holott erre bármikor szüksége lehet egy fuvarozónak - mondta a főtitkárhelyettes.

Hasonlóan kifogásolta az új zónarendszert a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Deák Ferenc szerint ez egy "sunyi" adó és egyáltalán nem könnyíti a budapestiek életét, hanem balesetveszélyessé teszi a közlekedést. Egyedüli megoldás, ha a fővárosi képviselők belátják, döntésük nem életszerű és a jövő héten rendkívüli közgyűlésen korrigálják. A rendelet ugyanis nemcsak a fuvarosokat sújtja, de tönkreteszi az iparosokat és a kereskedőket is.

A VOSZ főtitkára úgy látja, hogy amíg a jelenlegi M0-ás szakaszt nem szélesítik ki, az újabbat nem adják át, nincs értelme a zónarendszernek - az M0-ás déli szektorának 2-szer 3 sávossá bővítése pedig csak 2009-ben várható.

 

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

Megnézheti nagyobban a tarifákat!

 

Ha nem sikerül ezt elérni, a VOSZ semmilyen költséget és időt nem sajnál és bármilyen nemzetközi fórum elé elviszik az ügyet. Karmos Gábor közölte, ha az érintett szakmai szervezteknek (Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége, az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Közúti Közlekedési Vállalkozók Szövetsége,a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete,  a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, valamint a Volán Egyesülés) a dugódíj és a zónák visszavonását célzó javaslatát nem fogadják el, akkor az Alkotmánybírósághoz és nemzetközi jogi szervezethez fordulnak beadványukkal.

Interneten is lehet engedélyt kérni

A behajtási engedélyeket kiadó és ellenőrző Parking Kft. szerint bármekkora mennyiségű engedély kiadására felkészültek - mondta az [origo]-nak Ponta Judit, a cég behajtási és üzemeltetési vezetője. Az engedélyhez a fuvarozó adatain kívül szükség szerint le kell adnia a szerződéses partner adatait, a jármű adatait, a hozzájárulás típusát, melyik övezetbe kéri az engedélyt és milyen indokkal. A fuvarozónak ugyanakkor dokumentumokkal kell igazolnia, hogy jogosult az árufuvarozásra. Az engedélyt 8 munkanapon belül kapják meg a sofőrök és akár december 31-ig is kiválthatják.

 

Forrás: (X)

Zónákra osztották egész Budapestet

 

Azt ugyan elismerte Ponta Judit, hogy korlátozott a Bajcsy Zsilinszky úti iroda nyitva tartása, de elsejétől interneten is lehet úgynevezett egykapus rendszerben intézni a behajtási engedélyt. A fuvarozók pedig átutalással is leróhatják a zónadíjakat, hiszen van olyan kategória, amelyikben több millió forintba kerül az engedély. A fizetést ezután szigorúan veszik, a Parking Kft. a matricás rendszerhez hasonló elektromos rendszámleolvasóval szűri ki a bliccelőket.

A rendszer életbe lépése mellett új KRESZ-táblákat szerelnek fel, amelyek szögletes alakúak és kategóriától függően ikonokkal mutatják, melyik teherautó hajthat be. A csaknem 600 tábla közel tízmillió forintba került.