Patikán kívül is jól fogynak a gyógyszerek

Vágólapra másolva!
Továbbra is kevés kereskedő él a patikán kívüli szerek forgalmazásának lehetőségével, bár azok a cégek, amelyek belekezdtek, egyelőre elégedettek az adatokkal. Persze a forgalom jobb lenne, ha hirdethetnék ezeket a termékeket - írja a Napi Gazdaság-
Vágólapra másolva!

A kezdeti lelkesedés dacára jóval szűkebb az a kiskereskedői kör, amely vény nélkül kapható gyógyszerekkel bővítette termékkínálatát. Jelenleg mintegy hatszáz helyen szerezhetőek be ilyen készítmények, a piac legnagyobb szereplője továbbra is a drogerie markt és az ezen a területen úttörő szerepet vállaló Mol. A listán több Shell-kút, postahivatal vagy értékesítési lánchoz tartozó kis alapterületű vidéki üzlet is megtalálható, ami jelzi, hogy azért nem számít olyan rossz üzletnek például fejfájás-csillapítóval és görcsoldóval kereskedni annak ellenére sem, hogy a szabályok rendkívül szigorúak.

A Mol számításai szerint az üzletágba fektetett tőke a korábban kalkulált időtávon térülhet meg, ám ennél többet - a befektetett összeget, a bevételt és a megtérülési számokat - nem közölt a társaság. A patikán kívüli szerek forgalmazása elsősorban azért fontos a Mol számára, mert úgy véli, ezzel több vevőt csalogathat a shopjaiba.

A drogerie markt is hasonló állásponton van, a cég is elégedett a forgalommal. Persze a dm számára szinte kötelező jellegű volt a patikán kívüli szerek forgalmazása, már csak a hálózat üzleti jellegénél fogva is.

Az Auchan első körben két áruházában vezette be a szolgáltatást, hogy felmérje, érdemes-e további beruházásokat végrehajtani a szegmensben. Közlésük szerint terveik annak ellenére is megvalósultak, hogy a rendszer komoly fenntartási költséggel és egyszeri beruházással jár. Ennek alapján várhatóan folytatják a vény nélküli szerek árusítását, de idő kell, hogy felépítsék a rendszert. Egyebek mellett azért, mert az Auchan külön pultot alakított ki e szerek forgalmazására, vagyis úgy járt el, ahogy a patikaliberalizációs törvényt alkotók ezt elképzelték.

A Tesco a benzinkutakhoz hasonlóan egy vitrinbe helyezte a termékeket, ahonnan kérésre kiveszik a dobozt az alkalmazottak. A kereskedelmi lánc szemmel láthatóan ebben a szegmensben egyáltalán nem törekszik a piaci elsőségre.

Az elemzők szerint a forgalom akkor nőhetne jelentősebben, ha a kereskedelmi láncok is hirdethetnék legalább azt, hogy lehet náluk kapni vény nélküli patikaszereket - ez akár a forgalmazói kör bővülésével is járna.

A forgalmazóknál a nátha tüneteinek enyhítésére szolgáló pirulák, illetve a láz- és fájdalomcsillapítók fogynak leginkább - ja a Napi Gazdaság.