Óriási adókülönbözetet tárt fel az APEH

Vágólapra másolva!
Húszezer vizsgálat során 20 milliárd forintos adókülönbözetet tárt fel az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága az elmúlt évben, a kirótt szankció összege pedig elérte a 16 milliárd forintot - mondta Harsányi Istvánné, az igazgatóság ellenőrzési szakigazgatója Miskolcon.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóság az észak-magyarországi régió három megyéjében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád - húszezer vizsgálatot tartott az elmúlt évben, ennek fele Borsodra jutott, Heves megyében 6, Nógrádban pedig 4 ezer vizsgálatot tartott - mondta a szakigazgató.

A revíziók csaknem kétharmada tárt fel adókülönbözetet, mintegy 20 milliárd forint értékben, a kiszabott bírság pedig 16 milliárd forintra tehető.Az idén az APEH a feketegazdaság fehérítése érdekében kiemelt figyelmet fordít az újonnan alakult vállalkozásokra, a vagyongyarapodásra, az olyan vállalkozásokra, amelyek minimális jövedelmet vallanak be - tette hozzá Harsányi Istvánné.

Az adóellenőrök az idén egyebek mellett a kereskedelmi és vendéglátóipari területet, a baromfi- és húsfeldolgozó cégeket, a számítástechnikai alkatrészek forgalmazóit ellenőrzik fokozottabban, de a gépjármű-kereskedők is számíthatnak ellenőrzésekre.

Csaknem 31 milliárd feltárt adókülönbözet az Észak-alföldön

Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága tavaly 31.220 ellenőrzést végzett. Összesen 30,951 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel az előző évi 21,662 milliárd millió forinttal szemben, a növekedést a vagyonosodási vizsgálatok megállapításai eredményezték - mondta Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság igazgatója Szolnokon.

A kiemelt adónemekben az Észak-alföldi Régió adózói 498,2 milliárd forint befizetést teljesítettek 2007-ben és 86 milliárd forint kiutalásban részesültek - közölte. Hozzátette: a nettó bevétel összege 412,2 milliárd forint volt, ennek 56 százaléka társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás befizetés, 23 százaléka személyi jövedelemadó, 13 százaléka általános forgalmi adó bevétel volt.

A teljes adózói kör tavalyi nettó személyi jövedelemadó bevétele 98 milliárd forint volt, a 111,5 milliárd forint befizetés és a 13,5 milliárd forint kiutalás eredményeként. A személyi jövedelemadó bevétel 16 százalékos növekedése döntően az üzleti szférában tapasztalható 28 százalékos növekedésnek köszönhető. Így az adóbevétel nagyobb részéhez tavaly már az üzleti szféra járult hozzá, befizetéseinek aránya az adónemen belül elérte az 54 százalékot.