Dagad a német adócsalási botrány

Vágólapra másolva!
Mind szövevényesebbé és egyben átláthatatlanabbá válik a közelmúltban kirobbant német adócsalási botrány, amelynek első áldozata Klaus Zumwinkel, a német posta (Deutsche Post) lemondott elnöke volt. A nyomozást vezénylő bochumi ügyészség megkezdte az elmúlt heti razziák "kiértékelését", s az eredményt hamarosan a nyilvánosság elé tárja. Közben ismertté vált, hogy az ügyészség a liechtensteini LGT bank mellett a hercegség egy másik bankjának német ügyfeleire is kiterjeszti a vizsgálatot, szintén adócsalás gyanújával.
Vágólapra másolva!

A hatóságok a múlt héten több mint száz gyanúsított lakását, illetve hivatalát vizsgálták át több német városban. Az ügyészség hivatalos képviselője szerint a nyomozás gyorsabban halad a vártnál; számos esetben előfordult, hogy az adócsalással gyanúsított személyek - egyfajta közvetett beismerésként - "kitöltött átutalási csekkekkel" várták a nyomozókat.

A hét végén mind Angela Merkel kancellár, mind Peer Steinbrück pénzügyminiszter hadat üzent az adócsalóknak. A kancellár a hatóságokat a lehető legszigorúbb fellépésre szólította fel, míg a miniszter kilátásba helyezte: a liechtensteini bankátutalásokat annyira megnehezítik, az adózással kapcsolatos dokumentumok kitöltését oly mértékben bonyolulttá teszik, hogy az ügyfeleknek "elmegy a kedvük az adócsalástól".

Ugyancsak a hét végén vált ismertté, hogy a német hírszerzés, a BND informátora korábban Németország mellett nemcsak az Egyesült Államoknak, de Nagy-Britanniának is adott el ügyfelek állítólagos adócsalására utaló banki adatokat.

A liechtensteini hatóságok megerősítették azt a korábbi állításukat, amely szerint az informátor esetében "közönséges bűnözőről" van szó, aki korábban az LGT bank alkalmazásában állt, és onnan lopta el a később "értékesített" számlaadatokat. A BND viszont a leghatározottabban cáfolta azt a svájci sajtóértesülést, amely szerint a német hírszerzés nem elégedett meg az informátorral kötött "üzlettel", hanem több más liechtensteini pénzintézet néhány alkalmazottját is megpróbálta zsarolni.