Erősödött a forint hétfőn

Vágólapra másolva!
Hétfő délután negyed ötkor az eurót 262,05/40 forinton jegyezték, szemben a pénteki 264,70/80 forinttal. A forint erőteljes erősödését a sáveltörlés híre idézte elő. A napot még enyhe gyengüléssel nyitotta a forint, az eurót ekkor még 264,20 forintnál is jegyezték.
Vágólapra másolva!

A piac jó döntésnek értékelte a sáv eltörlését és többnyire a forint erősödésére számítanak, illetve arra, hogy "nem kell gyengüléstől és forint elleni támadástól tartani". A lépés a kamatemelés szükségességét egyelőre kiküszöbölte, de globális tényezők függvényében még erre is sor kerülhet.

A közép- és kelet-európai devizák általában is erősödtek az euróval szemben hétfőn. A zloty az erőteljes januári kiskereskedelmi adatokból profitált és 0,75 százalékkal erősödött. A cseh korona közel fél százalékkal, a szlovák korona 0,30 százalékkal, a török líra 0,30 százalékkal, a dél-afrikai rand 0,60 százalékkal erősödött az euróval szemben.

Az euró/dollár árfolyam lényegében változatlan maradt a nap folyamán, ezért a forint a dollárral szemben is nyereséget könyvelhetett el. Délután 177,20/40 forinton jegyezték a dollárt a pénteki 178,50/65 forint után.