Újabb csúcsot döntött meg az olajár

Vágólapra másolva!
Miután kedden is rekord, 101,43 dolláros hordónkénti árat ért el, szerdán a valaha volt legmagasabb, 102 dolláros ár alakult ki a tengerentúli kőolajpiacon. Az amerikai nyersolaj drágulását elsősorban a dollár euróval szembeni esése hajtotta a kereskedők szerint.
Vágólapra másolva!

Az euró már kedden átlépte az 1,5 dolláros árfolyamot, azután a zöldhasú tovább, 1,509 is gyengült az európai devizával szemben. A kereskedők újabb kamatvágást várnak a Fed-től (az USA központi bankja). Erre utalnak a legutóbbi gazdasági adatok is, amelyek szerint az Egyesült Államokban januárban nőtt az infláció, csökkent a fogyasztói bizalom, és megugrott az ingatlanokra vonatkozó végrehajtások száma. Emellett továbbra is hat az a vélekedés, hogy az OPEC az olajtermelés csökkenétéséről fog dönteni március elején tartandó ülésén. Egy kisebb kínálat lehetősége a fokozott tavaszi, nyári benzinkereslet előtt az ellátási aggályokat erősíti. Elemzők szerint a befektetési alapok a jelenlegi ingatag pénzügyi és gazdasági helyzetben azért is keresik az olajat és más árucikkeket, mert azok biztonságosabb befektetések, mint a részvények és a devizák. A gabona-, az arany- és a platinaárak szintén csúcsokat döntöttek.

Akár 105 dollár is jöhet

Tavaly október óta most "futott neki" negyedszer a 100 dolláros határnak a kőolaj jegyzésára, és most először már a napi záráskor is e szint fölött állt, ez pedig komolyabb jel - mondta el Siklér Gyula, a Solarcapital üzletkötője. Amennyiben a heti záróár is 100 dollár fölött alakulna, akkor a jövő héten már 105 dollár körüli jegyzésárak is jöhetnek. Ha viszont ma visszaesik 100 dollár alá, akkor inkább 90 dollár körüli jegyzésár várható a közeljövőben.

A drágulást a gyenge dollár mellett a geopolitikai kockázatok is alátámasztják, ugyanakkor a világgazdaság lassulása a kisebb olajkereslet miatt az árcsökkenés irányába hat, bár ez egyelőre nem látszik a piacon - tette hozzá Siklér Gyula.

A tavaly nyári benzinár-csúcs 70-80 dolláros olajár mellett alakult ki, az utóbbi hónapokban viszont 90-100 dollár között tartózkodik. Az olaj mellett a forint árfolyama is meghatározó az üzemanyagárak tekintetében. A benzin abban az esetben nem drágulna tovább, ha a forint markánsan erősödne, mert ekkor a magas olajárakat valamelyest kiegyenlíthetné a kedvező árfolyam. Azt persze nem tudni, hogy az olajcégek pontosan hogyan számítják áraikat - mondta az üzletkötő.

Az olajipar hajnalán volt ilyen drágaság

1980. áprilistól júliusig - az iráni iszlám forradalom után és az 1980. szeptemberben kezdődött iraki-iráni háborúhoz vezető határvillongások súlyosbodása idején - a világpiacon rendszerint legdrágább, amerikai referenciafajta havi megállapított átlagára hordónként 39,50 dollár volt (napi jegyzése csak 1983-ban kezdődött a NYMEX-en). Ez az 1980-as árcsúcs a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) kalkulációja szerint mai vásárlóértéken 101,70 dollárnak felel meg. Ezt volt az eddigi, úgynevezett modern abszolút árrekord, habár a kőolaj jóval régebben bizonyára volt ennél drágább is. A BP olajtársaság saját statisztikája szerint 1864-ben - a pennsylvaniai olajláz idején - az ottani kőolaj évi átlagban hordónként 8,06 dollárba került, ez 2006-os áron 104,35 dollárnak felel meg a BP számítása szerint. Kissé később, de még az amerikai olajipar hajnalán - ez ismét a Fed számítása -, 1871-ben az ára évi átlagban hordónként 118,70 dollárt ért el mai dollárra átszámítva, bár e számítás lábjegyzete szerint kétséges az egybevetés a mai minőségű West Texas Intermadiate fajtával.