Az OMV nem mond le a Molról

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV-nek felerősödtek aggodalmai amiatt, hogy a magyar vállalat igazgatósága nyolc hónapja több eszközt is bevetett a részvényesek szempontjából legjobb lépés, az OMV vételi ajánlata elfogadása ellen - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az utolsó csepp volt a pohárban, hogy tavaly decemberben az árfolyamhoz képest alacsony, 18 540 forintos részvényenkénti áron 7 százalékot adott el a Molból a csehországi CEZ villamosenergia-ipari csoportnak, megkárosítva a részvényeseket. A Molban való tulajdonhányada növelését egyéb-ként az idén is egyik fő feladatának tekinti az OMV. Mint már többször is hangsúlyozta, úgy látja, hogy a két cég erőinek kombinálása magas szintű szinergiát, emellett fokozott régiós energiabiztonságot ígér, miközben mindkét társaságnak nő a részvényesi értéke.

Wolfgang Ruttenstorfer, az ausztriai társaság vezérigazgatója elégedetlen a társaság vezetésével. A vezérigazgató támogatandónak tartja, hogy a Mol Földgázszállító Zrt. térségi földgázszállító társaság létrehozásán dolgozik. Egy ilyen cég - mint mondja - erősítené a régió gázpiaci súlyát. Fennállása óta egyébként a legjobb eredményét mutatta fel tavaly az OMV csoport: forgalma 6 százalékkal, 20,04 milliárd euróra nőtt, üzemi eredménye szintén 6 százalékkal, 2,18 milliárdra (ebből 581 milliót adott a Petrom), adózott eredménye pedig 14 százalékkal, 1,58 milliárdra emelkedett. A fentiek alapján Wolfgang Ruttenstorfer optimálisnak értékelte cége helyzetét, és teljesíthetőnek a 2010-re kitűzött terveket. Az év végén a társaság bizonyított olaj- és gázkészletei 1,216 milliárd hordó olajegyenértéket tettek ki. Az idén ingadozó, de összességében magas olajárakra és finomítói határhaszonra számít. A dollár/euró árfolyam a múlt évihez hasonlónak ígérkezik.

Az OMV a finomításban megint sokkal gyengébben szerepelt a Molnál - mutatott rá a Világgazdaságnak Horváth Ferenc, a magyar társaság finomításért felelős igazgatója. Még a tartósan veszteséges Petrom adatai nélküli OMV-finomítás is másfélszer akkora termelés mellett, mint a Molé, csak bő feleakkora eredményt mutatott fel. Az igazgató szerint ez azért fontos, mert kiderül belőle, hogy az esetleges Mol-OMV fúzió esetén nem jönne létre az a finomítói szinergia és értékteremtés, amelyet az osztrák fél állít. A jobban teljesítő molos finomítók megszerzésével Mol- OMV szinten romlana az összesített finomítási tevékenység hatékonysága és nyereségessége - olvasható a Világgazdaságban.