Sokat spórolhat, ha nem gyújt rá

Vágólapra másolva!
Egyre mostohábban megy a dohányosok sora, a cigarettaárak ugyanis egy uniós előírás miatt emelkednek, az egészségügyi tárca (EüM) pedig a dohányzási tilalom szigorítására készül, és ijesztő képeket tenne a dobozokra. Még nem tudni, hogy a nyilvános, zárt helyekre tervezett tilalom megszegőinek milyen mélyen kell majd a zsebükbe nyúlniuk, az uniós adóharmonizáció miatt viszont először áprilisban, majd szeptemberben nőnek a cigarettára vonatkozó jövedékiadó-kulcsok. Ezek után egy doboz cigi kiskereskedelmi ára valószínűleg több tíz forinttal lesz magasabb a jelenleginél.
Vágólapra másolva!

A cigaretta jövedéki adójának emelését az Európai Unió írja elő, de természetesen a büdzsének sem jön éppen rosszul. A költségvetés tavaly 253 milliárd forinthoz jutott a jövedéki adóból, ami úgy 10 milliárd forintos bővülés a megelőző évhez képest; az áfa további hhozzávetőleg 100 milliárd forint bevételt jelent.

A direktíva szerint Magyarországon az év végéig a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta nettó kiskereskedelmi árának 57 százalékát, emellett 1000 szál cigaretta összadótartalmának el kell érnie a 64 eurót a legkeresettebb terméknél. A pénzügyminisztérium (PM) a korábbi években is kis lépésekben emelte az adót, idén úgy 3-3 százalékos növekedés várható, és ezzel elvileg beállna az EU által elvárt szint. Ez erősen ajánlott is az ország számára, mert a határidő már így is egy Magyarország által kialkudott halasztás eredménye. Az EU természetesen nem a magyar költségvetés bevételi oldalára tekintettel írja elő az adóemelést, hanem a magasabb árak leszoktató hatása miatt.

Egy doboz a legnépszerűbbnek számító cigarettából ma 510 forintba kerül, de ennek csak körülbelül a harmada az előállítási költség és a kereskedelmi árrés, a többi a tételes és az érték szerinti (százalékos) jövedéki adó, valamint az ezekkel együtt számított 20 százalékos áfa. A PM-től kapott tájékoztatás alapján szeptembertől a tételes adó 8050 forint lesz ezer szálanként, az érték szerinti adó pedig a kiskereskedelmi ár 28,3 százalékára emelkedik, a kettőnek együtt legalább 14 875 forintot kell elérnie. Ennél azonban inkább valamivel magasabb lesz. A mostani fogyasztói árból kiindulva a 2008. szeptember 1-jei adóemelést követően a jövedéki adótartam a kiskereskedelmi ár 57,2 százaléka lesz, a jövedéki adó nagysága pedig a PM számításai szerint 63,8 euró lesz ezer szálanként, legalábbis 250 forintos euró-árfolyam esetén. Ez utóbbi kissé optimista becslésnek tűnik a jelenlegi 258 forintos árfolyamot látva, de ha így lenne, az mintegy 20 forint áremelést jelentene számításaink szerint. A Pénzügyminisztérium még vizsgálja az adóemelés fogyasztói árakra gyakorolt hatását.

Aluljáróból a trafikba

Nyilvánvaló, hogy az árak emelkedése az olcsóbb kategóriák és némileg a feketepiac felé terelhetik a fogyasztókat, ezért óvatosan kell emelni az árakat - nyilatkozta az [origo]-nak Tarkan Demirbas, a Philip Morris Hungary vezérigazgatója. A korábbi években volt némi bizonytalanság a piacon az árak tekintetében, az elmúlt 1,5-2 évben azonban a piac sokkal stabilabb lett. Ennek egyik fő oka a vám- és pénzügyőrség tevékenységében keresendő - mondja Tarkan Demirbas. A feketepiac részesedése az egészen belül így - az iparág kutatási adatai szerint - 17-ről 11 százalékra csökkent, ami a legális piac növekedésével járt együtt. (A PM szerint 2005-ben még 30 százalék volt a feketepiac részesedése.) Azok a fogyasztók, akik addig a feketepiacról szerezték be a dohányárut, az alacsony árkategóriás zárjegyes cigarettára váltottak át.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A globális piac változásban van, egyes országokban szigorú dohányzási tilalom lépett életbe. Ennek hatásairól egyelőre nem lehet sokat mondani, mert a tilalom csak nemrég óta van érvényben, ráadásul az országok nem egyszerre, hanem lassan, egyenként vezetik be. Olaszországban a tiltás bevezetése után 3 százalékkal csökkent a teljes piac, de ennek nem feltétlenül a tiltás az egyetlen a fő oka. Ráadásul úgy tűnik, hogy az első piaci zsugorodást nem követi további csökkenés, sőt, olykor visszaáll a korábbi szintre. Törökországban csak a múlt hónapban fogadta el a parlament a nyilvános helyekre szóló dohányzási tilalmat, és a bárok, éttermek, kávézók 18 hónap haladékot kaptak a megvalósításra. Nagy kérdés, hogy ez hogyan fog menni Törökországban, amelyhez a dohány éppúgy hozzátartozik, mint Brazíliához a kávé vagy a Közel-Kelethez az olaj - mondja Tarkan Demirbas.

A szabályozás lehetne világosabb

Magyarországon az általános trend zajlik, ugyanazok a folyamatok, mint amelyeket a nyugati országokban láthatunk. Így természetesen több és több törvényi szorítás lesz, aminek legtöbbjével egyet is értünk - mondja a cég vezetője. A stratégia sokféle lépéssel tud válaszolni a szigorításokra és a szabályozásra, így például új marketing-mixet alkalmaznak. Húsz éve például egészen természetes volt, hogy nagy köztéri hirdetések, újságok reklámozták a cigarettát szinte mindenhol; ma ez lehetetlen, de nem is számítunk erre - teszi hozzá. Ebben a helyzetben a marketing már nem annyira a hirdetésekre fókuszál, sokkal inkább a termékre: a csomagolásra, a márka-portfolióra és a termékek megkülönböztetésére; mindemellett persze továbbra is fontos az árazási stratégia.

A jövendő egészségügyi szabályozás hatásairól még korai lenne nyilatkozni - mondja Demirbas. A jelenlegi jogi környezetben viszont még van néhány pont, amelyek nem fogalmaznak teljesen világosan. A legutóbbi, a direkt marketingre vonatkozó legfelsőbb bírósági állásfoglalás egy hasonló ilyen bizonytalan pontra világít rá, csak a reklámszabályozás területén. (A Legfelsobb Bíróság 2008. február 13-ai döntése szerint a fogyasztó előzetes hozzájárulásán alapuló, kizárólag ezen fogyasztóknak küldött reklámküldemény nem minősül közzétett dohányreklámnak, így a reklámtörvény értelmében megengedett.) Az iparág olyan átfogó szabályozási környezet szeretne, amely egyértelmű, tiszta játékszabályokat biztosítana számára - mondta a vezérigazgató.

Bárhol ellenőrizhetnek

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A vám- és pénzügyőrség ellenőrzéseinek hatására három év alatt 275 millió szálról 166 millió szálra esett vissza az illegálisan Magyarországra hozott és lefoglalt cigaretta éves mennyisége - nyilatkozta az [origo]-nak Sipos Jenő ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. Az ellenőrzések ezen időszakban gyakoribbak és alaposabbak lettek. Az ország uniós csatlakozásakor a VPOP felállította az úgynevezett mélységi ellenőrző csoportjait, melyek már nem csak az államhatárokon, hanem az ország területén bárhol ellenőrizhetik az utasokat. A lefoglalt cigaretták jellemzően Ukrajnából és Szerbiából származnak.

A legnagyobb aktivitást a közúti teherszállításban tapasztaljuk, több apróbb fogásunk is van azonban magánházaknál, garázsokban, egyéb illegális depókban - mondja a szóvivő. Piacokon, közterületeken nem jellemző a nagy fogás, az árusok ugyanis kisebb mennyiséget tartanak maguknál cigarettából. Az ő esetükben inkább a megfigyelés, majd a raktár felszámolása a cél.