Etyekwood után itt a "Mogyiwood"

Vágólapra másolva!
Astra stúdió néven új filmstúdió nyitja meg kapuit áprilisban Mogyoródon. A 2,5 milliárd forintos beruházásból három műtermet, kiszolgáló egységeket, irodát, éttermet és egy kisebb iskolát is építenek, ahol speciális képzéseket indítanak. Az első játékfilmet április végén kezdik forgatni.
Vágólapra másolva!

Ha filmes nagyhatalom nem is lesz Magyarország, az amerikaiaknak köszönhetően pár éve sikerült valamit elindítani, amire már lehet építkezni - mondta az [origo]-nak Rajnai Gábor, az épülő mogyoródi Astra filmstúdió ügyvezető igazgatója.

A 2,5 milliárd forint értékű első beruházási fázisban három stúdiót építenek Mogyoródon, közülük az egyik napokon belül elkészül. A stúdiókat a tervek szerint közepes áron, naponta 800-2500 euróért adják majd bérbe. Ezt az árat a hazai játékfilm készítők is meg tudják fizetni. A másik két stúdió várhatóan április végéig készül el.

Az egyikben helyezkedik majd el a technika, azaz maga a gyártás, a másikban az építészet kap helyet - ígérte Rajnai Gábor. A tervek szerint májusban kezdik építeni a projekt második fázisát. A filmvárosban 150 személyes étterem, kiszolgáló egységek és külön díszletépítő műhely is lesz.

Minden az adókedvezmény fennmaradásán múlik

Az Astra filmstúdióban főként közepes nagyságú - 10-40 millió dollár költségvetésű - játékfilmeket forgatnak. Az első itt forgatott film előkészületei április végén kezdődnek -egyelőre sztárparádéra nem, de profi filmesekre lehet számítani. Így az ügyvezető szerint nem konkurenciája, hanem kiegészítője lesz Etyeknek, s azok a filmek amelyek már ott nem férnek be, jöhetnek Mogyoródra. A stúdió égisze alatt filmes szakképzést is folytatnak, így az Astra ebből a szempontból is önellátást tervez.

A vállalkozás megfigyelők szerint nem kockázatmentes, az unió ugyanis árgus szemekkel vizsgálja a magyar filmgyártási adókedvezményt (is), s korántsem biztos, hogy változatlan marad a kedvező konstrukció.

Rajnai Gábor is úgy látja, hogy amennyiben a filmtörvény változásai a 20 százalékos adókedvezmény - amit 2003-ban rögzítettek a filmtörvényben - eltörlését eredményezik, úgy akár be is dőlhetnek e nagy tervek. Ha a kedvezményt eltörlik nem fogja megérni a külföldieknek, hogy akár a mogyoródi akár az etyeki stúdiót válasszák.

Forrás: [origo]

Már egy hazai produkció is érdeklődik a mogyoródi filmstúdió iránt

A külföldi filmkészítők ezért különös figyelemmel viseltetnek a szabályozás iránt, tudják ugyanis, hogy Magyarország még nem állapodott meg az Európai Unióval a 2008-2009-es időszakra vonatkozó magyar filmtámogatási rendszerről. Addig pedig a Filmiroda nem állíthat ki újabb igazolásokat, vagyis pontosabban az APEH nem folyósíthatja a közvetett támogatásokat. A brüsszeli döntéshozóknak a jelenlegi adó-visszatérítés 20 százalékos mértéke ellen nincs kifogása, de annak igénybevételét külön elvárásokhoz kötné. Ez pedig akár hátrányosan is érintheti a külföldi filmkészítőket.