Az esőzés miatt leállt Ecuador olajexportja

Vágólapra másolva!
Ecuador, az ötödik legnagyobb latin-amerikai kőolajexportőr ország csütörtökön felfüggesztette olajkivitelét, miután egy földcsuszamlás nyomán eltört egy olajvezeték.
Vágólapra másolva!

Elháríthatatlan akadályok akadályozzák az ország olajexportját - jelentette be pénteken Ecuador olajipari minisztere. Az illetékes a helyzet tanulmányozása után közölte a vis major tényét a Dow Jones hírügynökséggel.

A latin-amerikai országban hat hete tartó özönvízszerű esőzés egyre drámaibb méreteket ölt. Az árvizekben meghalt emberek száma csütörtökig elérte a 23-at, kilencezren otthonuk elhagyására kényszerültek.

A Petroecuador olajvállalat egyik vezető illetékes pénteken délután közölte: a vis major nem azt jelenti, hogy szállítmányok egyszer s mindenkorra elmaradnak, hanem néhány napos halasztásról van szó. A biztonsági miniszter, Gustavo Larrea az újjáépítés költségeit több mint 1 milliárd dollárra becsülte.Az ország fő olajkikötőjében van elhajózásra kész olaj, arra kell számítani, hogy két-három napot késnek a márciusi szállítások.

Ecuador az OPEC tagja, az egyik jelentős dél-amerikai olajexportőr,. A tönkrement állami tulajdonú vezetéken a múlt évben átlagban naponta 331 ezer hordó nyersolajat továbbítottak, elsősorban exportra. Az országban kitermelt olaj több mint kétharmadát szállítják külföldi vevőknek. Ebből Ecuador tavalyi bevételei megközelítették a 7 és fél milliárd dollárt.