A HSBC eladja a vidéki francia bankjait

Vágólapra másolva!
Európa piaci érték szerinti legnagyobb bankja, a HSBC Holdings Plc. valószínűleg eladja a francia regionális fogyasztói bankhálózatát a Banque Federale des Banques Populaires-nek 2,1 milliárd euróért (3,2 milliárd dollárért), mivel francia városokban és a felemelkedő piacokon szeretne gyorsabban növekedni, így azokra összpontosít.
Vágólapra másolva!

A HSBC zártkörű tárgyalásokat folytat, és olyan határozott készpénzes ajánlatot kapott, amely a cég valaha volt legnagyobb eladásához vezethet, tudatta a londoni székhelyű bank mai közleményében. Az ajánlott ár 21-szerese a HSBC adózás utáni nyereségének és 3,7-szerese a december 31-i méltányos részvényárnak - tudósított a Bloomberg. A 400 fiók tavaly a HSBC adózás előtti nyereségének kevesebb, mint 20 százalékát generálta.

"Ez az ajánlat kiváló lehetőség a HSBC számára, hogy újra telepítse alaptőkéjét olyan beruházásokba, melyekkel stratégiánkat folytathatjuk, és hogy tevékenységünket a felemelkedő piacok és a gyorsabban növekedő üzleti területek írányába toljuk el." - nyilatkozta Stephen Green, a HSBC elnöke.

A HSBC adózás előtti nyereségének 60 százalékát tervezi felemelkedő üzletágakból a 2007 első félévében esedékes 50 százalékhoz képest. Még mindig "jelentős lehetőségek" rejlenek az urbánus Franciaországban a HSBC nemzetközi hálózata által - mondta Green.

A szóban forgó helyi bankok a Societe Marseillaise de Credit, a Banque de Savoie, a Banque Chaix, a Banque Marze, a Banque Dupuy, de Parseval, a Banque Pelletier és a Credit Commercial du Sud-Ouest, közölte a társaság. Eszközértékük december 31-én 8,38 milliárd euró volt, és tavaly 100 milliós nettó bevételt generáltak. A 400 fiók 2 950 embert foglalkoztat.

Esett az árfolyam

A HSBC részvényei pénteken délelőtt 11:35-kor 1,9 százalékkal 765 pennyre estek a londoni tőzsdén. A társaság részvényei idén 9,1 százalékot estek, aminek következtében a társaság értéke 90,8 milliárd font, vagyis 179 milliárd dollár.

Ez a beszerzés a Groupe Banque Populaire számára esélyt ad, hogy javítsa növekedési lehetőségeit a kiskereskedelmi bankszférában." - nyilatkozta Philippe Dupont, a Banque Populaire elnöke.