Kanapé mögött marad milliárdnyi apró

Vágólapra másolva!
Szökőkutak mélyén, a kanapé alatt vagy a szekrény mögött marad egymilliárd egy- és kétforintos, az apró nagy részét ugyanis sohasem váltják viszsza a nemzetközi (és a hazai) tapasztalatok szerint. A legapróbb magyar fizetőeszközökkel utoljára ma lehet a boltokban fizetni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A jegybank adatai szerint összesen több mint egymilliárd (1011 millió) egyforintos és 849 millió kétforintos van forgalomban. Az érmebevonás októberi kihirdetése óta 35,6 millió egyes és 49 millió kétforintos áramlott vissza a jegybankba - a kinn levő érmék négy, illetve hat százaléka. Az érmét gyűjtő alapítványok közül eddig 57 szervezet 9,5 tonna érmét váltott be (a már említetten belül) 4,8 millió forint értékben. Az MNB arra számít, hogy a következő időszakban felgyorsul az érmék beáramlása, hiszen az alapítványok csak az akciók lezárása után adják le az összegyűjtött aprókat.

Azt azonban senki sem várja, hogy a pénz nagy része visszavándorol a jegybankba: a nemzetközi tapasztalatok szerint bevonáskor a kinn levő apró tíz százalékát váltják be. A beváltási arány szakértők szerint azt is mutatja, mennyire fontos a lakosságnak egy-egy érme. Az értéktelenebbnek tartott pénzt kevésbé váltják be, mint azt, amit valóban használnak. Azt, hogy az emberek többsége egyetért a bevonással, az MNB felmérése is mutatja: a megkérdezettek 90 százaléka vélte úgy, hogy az egy- és kétforintosok szükségessége megkérdőjelezhető.

A jegybank felmérése szerint lényegében mindenki tud a bevonásról, és a többség az időpontot is ismeri, de a kerekítés szabályaival viszonylag sokan vannak gondban. A leggyakoribb hiba a 7-re végződő számoknál van (ezt sokan hajlamosak 10-re felkerekíteni, miközben a helyes megoldás az 5-re való lekerekítés).

Az elmúlt öt évben évi 80 millió egy- és 73 millió kétforintost állított elő a jegybank. Az érmék készítésének átlagos éves költsége meghaladta az egymilliárd forintot, az egyforintosok 4-5, a kettesek 7-12 forintért készültek - az alapanyag drágulása egyszerűen veszteségessé tette az érmegyártást. A bevonásnak ez is oka - olvasható a Népszabadságban.