Vágólapra másolva!
Tételesen el kell számolnia a pénzügyminiszternek a kormányzati negyed projekt előkészítésére fordított pénzzel június végéig, év végéig pedig javaslatot kell tennie a terület hasznosítására - áll a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározatban.
Vágólapra másolva!

A javaslatnak nem csak a szűken vett kormányzati negyed területre kell kiterjednie. A határozat a Nyugati tér-Teréz körút - Podmaniczky utca - Dózsa György út - Vágány utca vonala - Ferdinánd híd - Westend City Center - Váci út - Nyugati tér által határolt területet jelöli meg olyannak, amelynek hasznosítására év végéig javaslatot vár a pénzügyminisztertől. A feladatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján kell elvégeznie Veres Jánosnak. Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője elmondta, hogy a munkát az MNV Zrt. egyszemélyes társasága végzi majd, amelynek az ügyvezetője a korábbi projektiroda vezető Görözdi György. Az előkészítésbe be kell vonni az önkormányzatokat, továbbá a gazdasági és közlekedési miniszter közreműködésével javaslatot kell tenni a Nyugat pályaudvar rekonstrukciójára, beleértve annak költségét és finanszírozását is.

A kormányzati negyed előkészítésére 8,227 milliárd forint szerepel az idei költségvetésben támogatásként, a Pénzügyminisztérium fejezetben. Ebből most személyi és dologi költségként 1,2 milliárd, a 4,65 milliárdos beruházási költségből pedig 2,57 milliárd kerül átcsoportosításra "az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások" fejezetbe. Az összesen közel 3,8 milliárd viszont nem ilyen bontásban érkezik meg a vagyonnal kapcsolatos fejezetbe. Ott személyi kiadásokra 102 millió, dologi kiadásokra 1,65 milliárd, míg beruházásokra 2,03 milliárd forint fordítható.

A kormányszóvivő január 8-án jelentette be a kormányzati negyed beruházás megállítását. A projektről az első nyilvános dokumentum a 2007. január 16-i kormányhatározat volt, amely kimondta, hogy legkésőbb 2009. május 31-ig fel kell építeni a létesítményt, a tervezésére pedig nemzetközi pályázatot kell kiírni. A május 11-i kormányhatározat kimondta, hogy a miniszterelnök az FVM épületébe költözik, az új kormányzati negyed a minisztériumoknak ad helyet. Az építés és a 25 éves üzemeltetés magánpartner bevonásával történik, a futamidő végén pedig az állam névleges vételáron vásárolhatja meg az épületet. Egyúttal az előkészítésre a kormány 2,75 milliárd forintot csoportosított át. A cégbíróság csütörtökön tette közzé a Cégközlönyben a KoNeP Kormányzati Negyed Projekt Kft. cégbejegyzését.