Dőlt az aprópénz a postára

Vágólapra másolva!
Februárban több mint 43,32 millió darab kétforintos és 34,55 millió egyforintos érmét vittek a postára, ez tízszerese annak, amivel egy évvel korábban megjelentek az ügyfelek - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.
Vágólapra másolva!

2007 februárjában 4,6 millió kétforintos és 3,2 millió egyforintos érmét számláltak le a posta ablakainál, majd havonta 3-4 millió darab kétforintossal és 2 millió körüli egyforintossal fizettek a postán. Azt követően viszont, hogy 2007 szeptemberében a Magyar Nemzeti Bank bejelentette az érmék bevonását, jelentősen megnőtt az egy- és kétforintosok száma: tavaly októberben kétforintosból több mint 15,3 milliót, egyforintosból pedig 11 milliónál többet vittek a postára. Utána némi visszaesés következett, novemberben és decemberben ugyanis 10-12 millió darab kétforintos és 7-8 millió darab egyforintos érmét számoltak le a postásoknak. Idén januárban aztán ismét meglendült az ezekkel történő fizetési kedv, majd februárban jött a csúcspont.

Olyan is előfordult, hogy az egyik ügyfél egy-két forintosban egyenlítette ki 40 ezer forintos közüzemi számláját az egyik budapesti postán, de miután ezeken a nagy hivatalokban érmeolvasó segíti a dolgozók munkáját, mindössze néhány percet vett igénybe az aprók megszámlálása - mondta Tomecskó. A következő fél évben még díjmentesen válthatják be egy- és kétforintosaikat az ügyfelek - olvasható a Napi Gazdaságban.