Leáll a Mondi szolnoki papírgyára

Vágólapra másolva!
Leállítja a termelést március közepén szolnoki gyárában a Mondi Business Paper Hungary Zrt., a tulajdonos az egységet értékesíteni kívánja - közölte Ferencz Gábor, a cég igazgatóságának elnöke hétfőn az MTI-vel. A tulajdonosi döntést hétfőn munkásgyűlésen jelentette be a dolgozóknak a gazdasági vezető.
Vágólapra másolva!

Ferencz Gábor tájékoztatása szerint a Mondi-csoport az irodai kommunikációs papírok piacának telítettsége miatt kényszerült erre a lépésre. A jelenleg 265 dolgozót foglalkoztató szolnoki papírgyárat felkínálták eladásra, a vevők keresése megkezdődött. Újságíró kérdésre elmondta, több hazai és külföldi érdeklődő van, és április végéig 80 százalék esélyt ad arra, hogy sikerül szakmai befektetőt találni. A vevővel szemben egyetlen kikötésük van: iroda kommunikációs papírokat nem állíthat elő Szolnokon.

Ferencz Gábor kitért arra is, amennyiben nem sikerül a gyárat értékesíteni, a 265 A Mondi világcég internetes honlapján olvasható, hogy az 1936-ban alapított, korábban cellulóz előállításával is foglalkozó gyárban jelenleg egyedüliként a "PM8" papírgép üzemel, és folyamatos fejlesztése révén képes volt lépést tartani az egyre növekvő piaci elvárásokkal. A 2006-os adatok szerint 125 ezer tonna famentes üzleti papírt készítettek.

A megyei iparkamara és APEH regionális igazgatóságának Jász-Nagykun-Szolnok megye félszáz legjobb vállalkozását bemutató TOP 50 című 2006-os kiadványában a Mondi Business Paper Hungary Zrt. az évek óta verhetetlen Electrolux Lehel Kft. után a második helyen áll 35,7 milliárd forintos nettó árbevétele alapján. A cég 2005-ben 48,7 milliárd forint nettó bevételt könyvelt el. Az exportértékesítés 2006-ban 25,3 milliárd forintot, egy évvel korábban 39,9 milliárd forintot tett ki.

A Hollandiában bejegyzett Neusiedler papír- és csomagolóipari csoport, valamint leányvállalatai - így a magyarországi Neusiedler Szolnok Rt. is - 2004. novemberében vették fel a Mondi Business Paper nevet. A Mondi Business Paper Hungary Zrt. két magyarországi gyárat működtet: a szolnokit és a dunaújvárosit.

Szolnokon, ahol már hetek óta beszédtéma volt a papírgyár leállítása, az elmúlt két évben két jelentős, a város ipari arculatát meghatározó vállalkozás fejezte be működését. A 124 embernek munkát adó Henkel Magyarország Kft. 14 évi tevékenység után 2006. júniusában a konszernen belüli átszervezés miatt zárta be szolnoki mosópor-gyártó üzemét. A Mátra Cukor Zrt. pedig tavaly novemberben jelentette be, hogy 93 éves múltra visszatekintő szolnoki gyárában leállítja a cukortermelést, amelyet az európai cukorpiac és a cukoripari szabályozás változásával indokolt.