Csehországot is felminősítették

Vágólapra másolva!
Magasan elsőrendű szintre emelte kedden Csehország szuverén adóskockázati osztályzatát a Fitch Ratings, egy nappal azután, hogy egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's Szlovákiát felminősítésre jelölte.
Vágólapra másolva!

A Fitch keddi londoni bejelentése szerint a hosszú futamú cseh devizaadósi besorolás az eddigi "A"-ról "A plusz"-ra, a hazai valutában kiadott hosszú lejáratú szuverén adósság osztályzata "A plusz"-ról "AA mínusz"-ra javul.

A kereskedelmi adósság-kibocsátókra külön fenntartott besorolási országplafon "AA"-ról "AA plusz"-ra emelkedik. Csehország új devizaadósi besorolása három fokozattal jobb a Magyarországra érvényben tartott közepes befektetői, "BBB plusz" szintű osztályzatnál.

A Fitch elemzése szerint a cseh adóskockázat felminősítését az erős eddigi költségvetési teljesítmény, valamint az idén bevezetett széleskörű adó- és kiadási reformok indokolják; ezek révén tartósan a GDP-érték 2 százaléka körüli szintre korlátozható a cseh államháztartási hiány.

A cseh hitelképességet emellett a folyamatosan erős reáljövedelem-emelkedés, a megfelelő külső fizetési pozíció, az erős intézményrendszer és a szoros parlamenti mandátummegoszlás ellenére alapvetően stabil politikai helyzet is alátámasztja, áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő saját becslése szerint az ESA-szabvánnyal számolt cseh államháztartási hiány tavaly a GDP 2,2 százalékának felelt meg a hivatalos hiánycélban meghatározott 4 százalék helyett. A Fitch azt várja, hogy a deficit az idén 1,9 százalék, 2009-ben 2,2 százalék lesz.

A GDP-arányos államadósság-ráta tavaly 29 százalék volt, ami megfelel az "A" sávba sorolt szuverén adósok jellemző középértékének, ráadásul a közadósság zöme helyi valutában áll fenn, hosszú lejárati struktúrával és alacsony finanszírozási költséggel, áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő külön kiemeli, hogy Csehország - egyedüliként a négy közép-európai EU-gazdaság közül - nettó külső hitelezői pozícióban van, áru- és szolgáltatás-kereskedelmi mérlege többletet mutat, és "szerény" folyómérleg-hiányánál nagyobb összegű a működőtőke-beáramlás, vagyis Csehország alig szorul rá adóssággeneráló külső finanszírozásra.

A vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó jövedelem az EU-átlag 81 százaléka. Csehország ezzel az új uniós tagállamok közül a harmadik, és csak Ciprus (92 százalék) és Málta (91 százalék) előzi meg.

Az infláció a 2003-2007 közötti öt év éves átlagában 1,8 százalék volt. Az utóbbi három év évenkénti 6 százalék feletti GDP-reálnövekedése, az emelkedő globális energia- és élelmiszerárak, valamint az ellátási oldali kapacitási szűkösségek azonban 2007 vége óta jelentősen a jegybank középtávú 3 százalékos célja fölé emelte az éves szintű inflációt, ami további pénzügypolitikai szigorítást tehet szükségessé, áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

Előző nap a Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője azt jelentette be Londonban, hogy felminősítést valószínű pozitívra javította az addigi stabilról Szlovákia szintén elsőrendű, "A/A-1" szintű hosszú és rövid futamú devizaadósi osztályzatának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy Szlovákia - bár "az elutasításnak is van valamelyes esélye" - jövőre az euróövezet tagja lesz.

A két nagy hitelminősítő a közép-európai négyek közül csak Magyarországra tart érvényben elsőrendűnél gyengébb, közepes befektetői "BBB plusz" besorolást; igaz, mindkét cég az elmúlt időszakban stabilra javította vissza a magyar osztályzat kilátását az addigi leminősítést valószínűsítő negatívról, elismerve az előrelépést a magyar költségvetési konszolidációban.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service mind a négy térségi országot az elsőrendű "A" sávban tartja nyilván.