Sokat javult a külkereskedelmi mérleg

Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi termékforgalom hiánya 2007-ben 443,5 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 2,379 milliárd euróval - közölte az előzetes adatok alapján a KSH.
Vágólapra másolva!

Az export értéke tavaly 68,183 milliárd euró volt, az import 68,626 milliárd eurót tett ki. A kivitel 15,7 százalékkal, a behozatal 11,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az éven belüli adatokat nézve mind a kivitel, mind a behozatal volumene negyedévről negyedévre lassuló ütemben nőtt; a növekedés mértéke az I. negyedévben közel duplája volt a IV. negyedévben regisztráltnak.

A forint erősödése január kivételével az időszak egészére jellemző volt, s ez a forintárszint csökkenésében meghatározó szerepet játszott. A forint a főbb devizákhoz viszonyítva több mint 6 százalékkal erősödött, amelyen belül az euróhoz képest közel 5, a dollárhoz viszonyítva pedig 13 százalékos felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom forintárszintje az exportban és az importban egyaránt mintegy 5 százalékkal csökkent, a cserearány változatlan maradt.

Az árufőcsoportok közül a legmeghatározóbb mértékű volumennövekedés a gépek és szállítóeszközök kereskedelmében következett be, a kivitelé 19, a behozatalé 16 százalékkal haladta meg a bázisévi szintet. 2007-ben az energiahordozók behozatalának volumene mintegy 2 százalékkal csökkent.

Az Európai Unió tagállamaiba irányuló kivitel volumene 15, az onnan érkező behozatalé 9 százalékkal nőtt a 2006. évhez képest. Az új tagállamokkal lebonyolított kereskedelem továbbra is az átlagnál dinamikusabban bővült: exportban 27, importban 12 százalékkal. A forgalom egyenlege mind a régi, mind az új tagországok tekintetében javult, és aktívumot mutatott; a teljes uniós exporttöbblet (1529 milliárd forint) 64 százalékka az új tagállamokkal folytatott árucserében keletkezett. Mértékét tekintve a legjelentősebb egyenlegjavulás (130 milliárd forint) a román relációban következett be, elsősorban a gabonakiszállítások közel 7,5-szeres megugrásának eredményeképpen.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 18, az importé 19 százalékkal bővült. Kereskedelmünk passzívuma az időszak folyamán kismértékben, 61 milliárd forinttal 1606 milliárd forintra emelkedett. Az ázsiai országok viszonylatában a 389 milliárd forintos egyenlegromlás következtében a passzívum 2126 milliárd forintra nőtt. Ezzel szemben az Európai Unión kívüli európai országokkal lebonyolított kereskedelem egyenlege több mint 351 milliárd forinttal javult, és 121milliárd forint aktívumot mutatott. Az egyenlegjavulás 70 százalékka az orosz relációban következett be, mindenekelőtt a mobiltelefon kivitelében regisztrált mintegy 84 százalékos növekedésének köszönhetően.