Megegyezett a Gazprom az ukránokkal

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogas megállapodott az Ukrajnába irányuló orosz gázszállítások teljes helyreállításáról. Ezt a Naftogas jelentette be, amely azt is közölte, hogy az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáz normális szintjén, akadálytalanul áramlik. Moszkvában a Gazprom megerősítette a gázszállítás normalizálásáról szóló megállapodás tényét.
Vágólapra másolva!

Ukrajna és Oroszország rendezte a gázért való fizetés körül kialakult vitát, és erről hamarosan közös közlemény várható. A közleményben szó lesz az ukrajnai gázszállítás helyreállításának menetrendjéről is, mondta előzőleg egy bennfentes a Dow Jones hírügynökségnek.

A Gazprom összesen 50 százalékkal csökkentette kedden estére gázszállítását Ukrajnának. A Dow Jones hírügynökség szerint viszont a Naftogaz összesen 82 százalékos szállításcsökkenést állapított meg.

Julija Timosenko az alku megszületése előtt is azt mondta, hogy tiszteletben tartják az európai gázszállítási szerződéseket. "Ukrajna megbízható partner. Jottányival sem fogunk eltérni az európai gázszállítási kötelezettségeinktől" - idézte Timosenko szavait a BBC. Ezzel szemben a Gazprom szerint Ukrajna az Európába irányuló gáztranzitot már napi 60 millió köbméterrel csökkentette - ezt azonban egyetlen uniós tagállam sem jelezte.

Tovább csökkentettek volna

A Gazprom szóvivője még kedden azt mondta, ha Ukrajna nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, nem zárható ki a további szállításcsökkentés sem. A Gazprom hétfő reggel jelentette be, hogy korábbi figyelmeztetéseinek megfelelően 25 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz mennyiségét, miután összes tartozása már 1,5 milliárd dollár, az idei tartozása pedig elérte a 600 millió dollárt. Ukrajna korábban visszautasította ezt az állítást.

A gáztartozásról zajló múlt heti tárgyalások eredménytelenül értek véget. A Gazprom szóvivője kedden hangsúlyozta, hogy továbbra is készen állnak a tárgyalások folytatására a Naftogaz ukrán állami energiaipari céggel, de szerintük addig az ukrán vállalat nem jelezte tárgyalási szándékát és a Naftogaz vezetője sem érkezett Moszkvába. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik fél engedett, illetve, hogy ki kereste meg a másikat.

Az Európai Unió figyelemmel kísérte a hylzetet, és összehívta gáz koordinációs csoportját is. "Az Európai Bizottság mindkét felet arra ösztönzi, hogy folytassák a tárgyalást, és találjanak gyorsan végleges megoldást erre a kereskedelmi kérdésre" - mondta Michele Cercone, a bizottság szóvivője.

Magyarország gázellátása a vita alatt is biztonságban volt - írta a Kormányszóvivői Iroda [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Ettől függetlenül azonban jelenleg egyetlen vezetéken, egyetlen forrásból érkezik a Magyarországon felhasznált évi 14-15 milliárd köbméternyi földgáz mintegy 80-85 százaléka. "Ez kerülhet veszélybe, ha ezzel az egy vezetékkel technikai probléma adódik" - írja a közlemény, amely emlékeztet arra, hogy ezért Magyarországnak érdekében áll a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetékek megépítése is.

Bőven van tartalék

Az E.On Földgázt ugyan nem érintette a Gazprom Ukrajnába irányuló földgázszállításainak csökkentése, de a társaság úgy döntött, hogy jelentős mértékben növeli a földalatti gáztárolóiból a kitárolást - közölte Kutas István, az E.On Földgáz kommunikációs vezetője. A Gazprom értesítette az E.On Földgázt az Ukrajnával szembeni legújabb szankcióról.

Az E.On Földgáz Storage tároló kapacitása összesen 3,7 milliárd köbméter, a napi kitárolási csúcs pedig 51 millió köbméter. A tárolókapacitás körülbelül feléig van feltöltve. A tárolói rendszert a konfliktus alatt sem futtatták a maximumon, és a nyugati importot sem kellett növelni, így még bőven van tartalék a rendszerben.

Az E.On kommunikációs vezetője hangsúlyozta, hogy abban az elméleti esetben, ha Ukrajna felől tartósan kevesebb gáz érkezne, akkor megduplázhatják a nyugati beszerzést, és néhány órán belül tovább növelhetik a tárolókból történő kitárolást.