Hektikusan viselkedik a forint

Vágólapra másolva!
Kissé tovább erősödött a forint a bankközi devizapiacon, szerda délután már előző napi árfolyamánál erősebben állt. A dollár ismét történelmi mléypontot ért el az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama szerda délután 262,25/35 forint volt, ami egy hajszálnyival erősebbnek mutatja a magyar devizát, mint a kedd délutáni érték. A keddi 262,50/60 forintos euró ugyanis az éjszaka 265,20-nál is járt, reggel 263,70/80 forinton nyitott, majd folyamatos erősödése eredményeképpen érte el záróértékét, ami alig 0,1 százalékkal tér el a kedditől.

A trend hátterében nemzetközi piaci fejleményeket látnak a kereskedők, akik szerint a forint mozgása a sáv felszámolását követő "helykeresés" óta mind volatilitásban, mind pedig mozgási irányban jobban hasonlít a török líra és a dél-afrikai rand mozgásához, mint a valamelyest nyugodtabban viselkedő régiós társaihoz - és ma mind a két említett feltörekvő piaci deviza jelentősen erősödött.

Hasonlóan alakult a dollár/forint árfolyam is. A szerda délutáni 172,40/50 forintos dollárárfolyam úgy alakult ki, hogy a keddi 172,55/65 forint után reggel 174,00/10 forinton jegyezték a dollárt; innen azután fokozatosan erősödött, és ért el a keddinél erősebb pozíciót a forint.

Dollár: újabb mélypont

Az euró közben rekordszintre nőtt a dollárhoz képest az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmak nyomán. Röviddel 17:30 előtt az euró 1,5305 dollárra erősödött, ilyen magasan még nem állt a dollárhoz képest. A dollárgyengülést Henry Paulson amerikai pénzügyminiszternek az a szerdai kijelentése váltotta ki, hogy fennáll a kockázata az amerikai gazdaság gyengülésének.

Napközben nyilvánosságra hozott adat szerint az amerikai magánszektorban februárban csökkent a foglalkoztatottak száma. Az Egyesült Államokban pénteken ismertetik, hogy februárban miként alakult a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma.