Megújul az ötdolláros

Vágólapra másolva!
Új vízjellel és biztonsági szállal látták el a megújult, a korábbinál nehezebben hamisítható ötdolláros bankjegyet, amelyet március 13-án vezetnek be - közölte az amerikai pénzverde.
Vágólapra másolva!

A bankó külseje nemcsak a hamisítókkal szembeni fokozott védelmet szolgálja. Abraham Lincoln elnök megnagyobbított portréján kívül az a jókora méretű lila, kontrasztos ötös számjegy is a gyengén látókat segíti, amelyet a bankjegy hátoldalán, a jobb alsó sarokban helyeztek el.

A korábbi egy helyett két vízjel látható a fény felé tartott papírpénzen, az új biztonsági szál pedig, amelyen az "USA 5" felirat olvasható, kék színnel világít ultraibolya fény mellett. A bankón három helyen található mikronyomat - apró betűs felirat -, amely szintén a hamisítás elleni eszköz.

Legközelebb a leggyakrabban hamisított amerikai bankjegy, a százdolláros újul meg, bevezetésének időpontját azonban még nem közölték.

Az amerikai pénzverde tudatta, hogy az új bankjegyek bevezetése után a régi ötdollárosok is érvényesek maradnak, nincs beváltási határidő. Minden 1861 óta kibocsátott amerikai papírpénz beváltható névértéken.

A világon az amerikai pénz forog a legnagyobb mennyiségben, 770 milliárd dollár értékben.