Túlárazzák a gázt a német szolgáltatók

Vágólapra másolva!
Németországban a nagy piaci szereplők nincsenek igazi versenyre kényszerítve, így jóformán olyan gázárat határoznak meg, amilyet akarnak. Az ottani versenyhatóság vizsgálódik, és büntetni készül.
Vágólapra másolva!

A német versenyhatóságok szerint szinte valamennyi gázszolgáltató cég az indokoltnál jobban drágít, ezért vizsgálat alá veszi gyakorlatilag minden nagyobb és kisebb helyi ellátó árképzési gyakorlatát. Összesen 35 vállalkozás kerülhet a hatóságok vallatópadjára, többségük a négy nagy szolgáltató, az E.ON, az RWE, a Watenfall és az EnBW érdekköréhez tartozik.

A jelentések szerint több kisebb szolgáltatónál már elkezdődött a vizsgálat, mások pedig megkapták az erről szóló értesítést. Amennyiben beigazolódna, hogy túlzott mértékben drágítottak, a hatóság az árak mérséklésére kényszerítheti a szolgáltató vállalatokat.

A versenyhatóság abból indul ki, hogy országos szinten nem lehetne érdemi különbség az alapárban, azaz az adóktól és szállítási költségektől megfosztott gázárakban. A felmérések azonban azt mutatják, hogy nem igazán működik a verseny az áreltéréseket nézve.

Uniós trösztellenes vizsgálatok jutottak arra a következtetésre, hogy a nagy szolgáltató vállalatoknak meglehetősen kis számú konkurenciája van. A nagy vállalatok birtokolják a nagy ellátó hálózatokat, amivel korlátozzák a versenyt és magasan tarthatják áraikat. Így busás profitra tesznek szert, ám ennek ellenére nem mutatnak beruházási készséget az ellátó hálózat fejlesztésére az elkövetkezendő években.

A versenyellenes magatartást nem csak az ipari, hanem a magánfelhasználók is elszenvedik. A német kartellhivatal szerint mintegy 4 millió magánháztartás vált áldozatukká, összesen mintegy 100 milliárd kilowattóra energia felhasználásában, ami a teljes német árampiac mintegy 20 százalékát éri el. A hatóság már a múlt év végén felvetette a versenyszabályok szigorításának szükségességét.