Milliók ingyen - vagy majdnem

Vágólapra másolva!
"Kérek egy milliót, kamatmentesen, okos törlesztéssel!" - hirdeti magát a PSZÁF által is vizsgált és magyarországi tevékenységének felfüggesztésére felszólított cseh Edbusy cég az interneten. Az egymillió ráadásul cseh koronában értendő. A brnoi székhelyű cég tehát forintmilliókat kínál szinte bárkinek 10 hónapon belül, majdnem ingyen. Homályos feltételek és megfogalmazás - az [origo] munkatársa megkérdezte a céget, hogy vehet-e fel hitelt. Szerintük vehet. Mint mindenki.
Vágólapra másolva!

Az Edbusy ügynökhálózatot épít(ene) ki Magyarországon, ügynökök és a rendszerbe belépni szándékozó potenciális tagok részére előadásokat, kvázi oktatásokat tartanak, amelyeken ismertetik a kínált hitelt, illetve tájékoztatják a leendő ügynököket a jutalékokról. "Magánbefektetőket képviselünk, akik készek befektetni pénzt az Ön számára is, azzal a feltétellel, hogy Ön is kész garantálni, hogy a megrendelt szolgáltatást igénybe is fogja venni. Erre szolgál a 10 000 Kc (380 EU) garanciaösszeg 1 db pénzügyi csomag megrendelése esetén." - áll a honlapon. A cég 10 hónapos kifizetési határidőt garantál és amennyiben nem teljesíti ezt, a letétet visszakapja a megrendelő.

Egy párkányi tag az [origo] munkatársának is azt javasolta, hogy vegyen részt egy ilyen előadáson, mert ő, mint egyszerű közvetítő nem tud minden kérdésre válaszolni. Az említett előadásokon egy Igor Janics nevű vezető segít eligazodni. Az ő elérhetőségét azonban a cég közvetítőjével való találkozás során nem sikerült kikönyörögni, mert ők is csak akkor hívhatják fel, ha nagy baj van, az e-mailekre pedig "úgysem válaszol", így nem érdemes írni neki.

Magyar nyelven egyébként sokat nem lehet megtudni a hivatalos honlapról. Van viszont egy hangzatos szólamokkal tarkított, zanzásított magyar nyelvű oldal is a termékekről, amit viszonylag nehéz megtalálni, illetve megérteni. Eredeti nyelven sem írnak sokkal többet a lehetőségről.

A PSZÁF óvatosságra int

A PSZÁF először csak a fogyasztókat figyelmeztette, hogy vigyázzanak a szerintük kétes céggel, majd felszólította a társaságot, hogy - amíg hivatalos, jogosulatlan szolgáltatás gyanújával indított vizsgálata le nem zárul - szüntesse be engedély vagy bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatási tevékenységét Magyarországon. A felügyelet honlapján közölt végzés szerint a felszólítás kiterjed az EDBUSY a.s. cégre, valamint a nevében és képviseletében Magyarországon eljáró személyekre. Kimondja, hogy azonnali hatállyal szüntessék be pénzkölcsön nyújtását, pénzügyi szolgáltatás közvetítését, illetve az e tevékenységet elősegítő ügynökhálózat szervezését.

Az Edbusy nem jelentette be a felügyeletnél, hogy határon átnyúló szolgáltatásokat szeretne nyújtani. Ezt egyébként nem is tehetné, mert a székhelye szerinti felügyeleti hatóság engedélyével sem rendelkezik pénzkölcsön nyújtására. Ezért Magyarországon határon átnyúló tevékenységet nem végezhet és ügynökhálózatot sem építhet - áll a PSZÁF közleményében.

"Valami felügyelet piszkál"

A bejelentők szerint a társaság 2008-ban kezdte meg ügynöki jellegű hálózatának kiépítését Magyarországon sajátos hitel termékek értékesítése céljából. Ezt a társaság munkatársa is megerősítette és a beszélgetés során - meglepően nyíltan - ő hozta szóba, hogy valamilyen felügyelet "piszkálja" őket Magyarországon. Elmondása szerint Csehországban is hasonló volt a helyzet és biztos Szlovákiában is ilyen lesz. Amint megjelentek a cseh piacon, azonnal több irányból támadták őket, de ma már minden rendben van ott - nyugtatott meg. A hiteleket már biztosan folyósították is szerinte, arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy hányan igényeltek és kaptak pénzt a cégtől.

Az [origo] munkatársa egyébként a homályos honlap átböngészése után döntött úgy, hogy felkerekedik és személyesen érdeklődik a kihagyhatatlan ajánlat után. Szlovákiában, a honlapon feltüntetett címen találtuk meg a cég már említett munkatársát, aki nagyon készségesen vállalta, hogy bevezet minket a cég és hitelkonstrukciója rejtelmeibe. Az általunk felvenni kívánt 10 millió forintos összeget első körben 16 millióra kerekítette, mivel koronában lehet csak hitelt felvenni és csak egész milliókat adnak. Szerinte egyébként sem ügy ennyit elkölteni. Ebben egyetértettünk, a visszafizetéssel kapcsolatban azonban aggodalmunkat fejeztük ki.

A közvetítő igyekezett eloszlatni aggályainkat. Elmondása szerint az összeg kézhezvétele után nincsenek törlesztőrészletek, nincs is más dolgunk, minthogy élvezzük, ahogy a kapott pénz segítségével megvalósul az álunk. Túl szép, hogy igaz legyen? Szerinte nem, mert mit érdekel minket az, hogy a befektető miként oldja meg befektetésének megtérülését. Azt, hogy ez a valóságban pontosan hogyan is működik, sajnos nem sikerült sem a honlapról, sem a párkányi közvetítő szavaiból kihámozni.

A részlet, amit nem kell fizetni

Az Edbusy munkatársa elmondása alapján kétféle programot működtet, a hitelprogram sp-nek kereszteltet és a járadékprogramot, a Rentier PIL-t. Utóbbi esetben havi járadékot kap az ügyfél a felvett, de ki nem használt hitel hozamából. Az elsőnél és a másodiknál is kiszámították, hogy mekkora lenne a részlet, amit a kliensnek fizetnie kellene. De nem kell. A szó szerinti megfogalmazásban: a kliens ezt nem meríti ki, jogi személy a hozamból havi járadékot fizet. A személyesen feltett ezirányú kérdésre is hasonló, homályosan megfogalmazott választ kaptunk.

A hitelfelvételt valamelyest megnehezíti, hogy magyar nyelvű szerződés még nem létezik, de a közvetítő megnyugtatott: lesz és addig is nyugodtan megnézethetjük a papírokat egy - csehül beszélő - ügyvéddel, nem kell azonnal aláírni.

A PSZÁF szerint a hálózat kiépítése úgynevezett multi level marketing rendszerben folyik, vagyis a hálózat szervezésekor az abban résztvevő ügynökök részesedést kapnak az általuk beszervezettek után. Ezt a közvetítő cáfolta, mert elmondása szerint csak a közvetlenül beszervezett tag után kapnak részesedést, az alatta levő "szintről" már csak minimálisat, a következő szintről pedig már nem is. Kapnak viszont jutalmat, ami akár egymillió korona és egy világkörüli út is lehet egy év után.

Szerettünk volna elmenni egy ilyen ügynök- és tagtoborzó előadásra is, de sajnos a február 20-ai alkalomról lekéstünk, az Edbusy honlapján pedig a következő felhívást találtuk: "Ezúton értesítünk minden kedves érdeklődőt, hogy a 2008. február 27-re meghirdetett bemutató előadást Budapesten elhalasztjuk. Ennek oka, hogy az Edbusy Rt. magyarországi cégbejegyzése folyamatban van. A legközelebbi bemutató időpontjáról hamarosan weboldalainkon tájékozódhatnak." Február 29-én ugyanakkor felkerült a bemutató helyszínei közé a szlovákiai Párkány is, ahol hivatalosan a magyarajkú szlovák érdeklődőket várják.