Gyengülő forint, befagyott állampapírpiac

Vágólapra másolva!
Tovább gyengült a forint a budapesti bankközi devizapiacon, péntek reggel 265,50/60 forint volt az euró árfolyama; korábban 266 forintos és 265 forintos üzlet is született. Csütörtök délután 264,05/25 forint volt a kurzus. A dollár árfolyama 172,55/65 volt reggel a csütörtök délutáni 172,05/20 után.
Vágólapra másolva!

A kereskedők szerint az irányzat nem magyar specialitás, a kockázatkerülő magatartás "szokásos", a jen felértékelődésével jelzett felerősödéséről van szó, ami a jelek szerint ugyanakkor nem a devizapiacot, hanem az állampapírpiacot rázta meg.

Az állampapírok másodpiacán a kereskedők elmondása szerint befagyott az adásvétel, ami mögött az áll, hogy a globális likviditáshiány miatt a magyar állampapírokból is menekülnek a külföldi befektetők. A példa nélküli állapot feloldására forgatókönyv nincs, a kereskedők szerint a piacot csak valamilyen központi beavatkozás lendítheti ki a holtpontról.

Rémhírnek minősítette Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője azt a piaci információt, hogy válságtanácskozásra ültek volna össze a Pénzügyminisztérium, a jegybank és az ÁKK képviselői a másodlagos állampapír-piaci fejlemények miatt.

"Az ideges piacon megalapozatlan hírek terjednek" - fogalmazott Pichler Ferenc. Szavai szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megtette a szükséges lépéseket az állampapír-piac stabilizációja érdekében, azzal, hogy csökkenti a kötvények, és növeli a diszkontkincstárjegyek kibocsátását.

Nem tart és nem is tartott rendkívüli ülést az MNB Monetáris Tanácsa, és nem volt rendkívüli találkozó az ÁKK-val sem - erősítette meg Iglódi-Csató Judit, az MNB kommunikációs vezetője. Hozzátette: az MNB nem avatkozott be a kötvénypiacon és jelenleg nem is tervez ilyet.