Bezár a Szerencsi Cukorgyár

Vágólapra másolva!
A német Nordzucker magyarországi érdekeltsége, a Mátra Cukor Zrt. befejezi a répacukogyártást Magyarországon, bezárja utolsó, még működő magyar gyárát, a szerencsit is.
Vágólapra másolva!

A Mátra Cukor Zrt. igazgatósága március 10-én döntött arról, a cukorrépahiány miatt befejezi a répacukorgyártást a térségben - közölte Pokol Balázs, a Mátra Cukor Zrt. igazgatóságának elnöke az MTI-vel hétfőn. A társaság 2007 novemberében már döntött szolnoki gyára bezárásáról

Pokol Balázs közölte: a Mátra Cukor Zrt. a magyar piacot a jövőben is ellátja cukorral a tulajdonos csoport nemzetközi kereskedelmi társasága, az Eurosugar révén. Ehhez a hátteret a szolnoki és a hatvani telephelyen rendelkezésre álló silók és kiszerelők biztosítják, itt végzi majd a Mátra Cukor ezentúl a behozott cukor kiszerelését.

A társaság közleményében rámutat: a térségben a nyersanyagellátás sem idén, sem a következő években nem biztosítható, mivel a cukorpiaci szabályozás reformja a cukorrépát a többi szántóföldi kultúrához képest hátrányos helyzetbe hozta.

Annak ellenére, hogy a deklarált termelői répaár-igényeket az uniós és nemzeti támogatások, valamint a Mátra Cukor által nyújtott felárak jelentősen meghaladják, a térségi répatermelők által szerződött répamennyiség messze elmarad a társaság rendelkezésére álló 100 000 tonnás cukorkvóta gyártásához szükséges 0,7 millió tonnától.

A szerencsi gyár bezárása 111 munkavállalót érint, sorsuk rendezése érdekében szociális tervet készítenek. A társaság Hatvanban mintegy 60 dolgozó továbbfoglalkoztatását tervezi.

Koczka Zoltán, a Cukor Terméktanács titkára a társaság bejelentése kapcsán az MTI-nek elmondta: az észak-magyarországi feldolgozó üzem bezárásával már csak egyetlen, cukorrépát feldolgozó cukorgyár maradt Magyarországon, a kaposvári. Itt évente maximum 105 ezer tonna cukrot lehet előállítani, ennyi kvótája maradt a Magyar Cukor Zrt.-nek.

A cukorrépa belföldi termőterülete a szerencsi cukorgyár bezárását követően mintegy 25 ezer hektárról várhatóan 12-13 ezer hektárra csökken - tájékoztatott a Cukor Terméktanács titkára.