Brüsszel ellenzi az aranyrészvényt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) szerint az aranyrészvénynek nincs helye az Európai Unió belső piacán - jelentette ki Oliver Drewes, az EB belső piacért felelős tagja, Charlie McCreevy szóvivője a Napi Gazdaság értesülései szerint.
Vágólapra másolva!

A német és a francia kormány lépést tervez az EADS hadiipari és repülőgépgyártó csoport megvédésére. A cél annak megakadályozása, hogy bárki 15 százaléknál nagyobb részesedést szerezzen a cégben, amely egyebek között az Airbus tulajdonosa. Az egyik opció értelmében a két állam aranyrészvénnyel szavatolná, hogy a közgyűlésben többségi szavazata legyen, noha az Európai Bíróság már több esetben kimondta, hogy ez uniós jogba ütközik. A tulajdonosokat aggasztja, hogy a dubai állami befektetési alap tavaly 3,1 százalékot szerzett az EADS-ban, az orosz állam ellenőrzése alatt lévő VEB bank pedig 5 százalékot vásárolt.

Peter Hintze német gazdasági miniszterhelyettes pénteken elismerte, hogy tárgyalásokat folytatnak a fő részvényesekkel - a francia Lagardere médiacsoport, a Daimler német autógyár, valamint a francia és a német állam együttesen a részvények felével rendelkezik - az aranyrészvény lehetőségéről. Hintze szerint Brüsszel nem érti meg, mennyire fontos, hogy egy hadiipari cégben megvédjék a nemzeti érdekeket.

Az EADS a múlt héten 35 milliárd dolláros üzletet orozott el a Boeingtől, ami annál is inkább fáj az amerikai óriásnak, mert a Pentagon a megrendelő. Ha a cég kevésbé baráti országok tulajdonába kerülne, az megnehezítené, hogy ilyen jelentős megrendeléseket szerezzen. Brüsszel távol tartaná a stratégiai érdekeket képviselő cégektől a szuverén befektetési alapokat, de az aranyrészvény alkalmazását nem tartja megengedhetőnek és az e heti uniós csúcson napirendre kívánja tűzni a geopolitikai célra is felhasznált alapokkal szembeni korlátozás lehetőségeit.

Magyarországon a privatizációs törvény módosítása keretében eltörölték az aranyrészvényt, de az ezt felváltó törzsrészvény miatt még brüsszeli vizsgálat folyik - olvasható a Napi Gazdaságban.