Ománi olajcég vásárolt Mol-részvényt

Vágólapra másolva!
Egy ománi olajtársaság 8 774 040 darab, azaz mintegy 8 százaléknyi Mol-részvényt vásárolhat meg a magyar olajtársaságtól - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt információkból. Az OMV az árfolyam miatt "érdekes"-nek , a Mol viszont stratégiájába illeszkedőnek minősítette az megállapodást.
Vágólapra másolva!

A Mol március 9-én megállapodott az MFB Invest Zrt.-vel, hogy a 2007. július 2-án az MFB részére kölcsönadott 10 933 000 darab Mol-törzsrészvényből 6 419 729 darabot, azaz mintegy 6 százalékot az MFB visszaad a Molnak - közölte az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

A közlemény szerint a részvényeket egy ománi olajtársaság veszi meg a Moltól. Az MFB tranzakciót követően a Mol tulajdonában 8 774 040 "A" sorozatú törzsrészvény, valamint 578 db "C" sorozatú törzsrészvény lesz.

A Mol egyben azt is bejelentette, hogy 2008. március 8-án az Oman Oil Company S.A.O.C-val (OOC) stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. Az együttműködés keretében a Mol 8 774 040 darab "A" sorozatú törzsrészvényt értékesít, ami az alaptőke 8 százalékét teszi ki, részvényenként 145,429 dolláros árfolyamon.

A stratégiai együttműködés szerint a Mol részesedést szerez nemzetközi eszközökben, valamint készpénzt kap az OOC-től. A Mol által megszerzett eszközök és készpénz végső megoszlása még változhat meghatározott harmadik felek jóváhagyásának és egyes érintett elővásárlási jogok gyakorlásának függvényében. A Mol és az OOC abban is megállapodtak, hogy a jövőben stratégiai partnerségüket különböző üzletfejlesztési projektekre is kiterjesztik. Az eszköz tranzakciók legkésőbb 2008. december 31-ig lezárulnak. A Mol az eszköz- és részvénytranzakciók zárását követően tájékoztatást ad a további részletekről.

Az Oman Oil Company S.A.O.C. (OOC) az Ománi Szultánság kormányának 100 százalékos tulajdona. A céget 1992-ben azzal a céllal alapították, hogy előmozdítsa a kormány energetikai befektetési lehetőségeit Ománban és az országon kívül.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az [origo]-nak küldött közleményben leszögezi: "Üdvözöljük új stratégiai részvényesünket, amely eszközeivel, kiterjedt üzleti kapcsolataival, valamint üzleti és technológiai know-how-jával tovább növeli a részvényesi értéket, önálló stratégiánkkal összhangban. Ez a stratégiai együttműködés a Mol számára jelentős üzleti potenciált jelent az upstream és a downstream üzletágakban a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és egyéb régiókban."

OMV: "érdekes" üzletet kötött a Mol

Az OMV szóvivője "érdekesnek" minősítette, hogy egy ománi cég lényegesen olcsóbban jut a Mol részvényeihez, mint amilyen árat az OMV kilátásba helyezett tavaly őszi szándéknyilatkozatában. Thomas Huemer közölte, hogy a Mol-OOC-megállapodás semmit sem változtat az OMV eddigi, Mollal kapcsolatos álláspontján.

Az osztrák cég akkor jelezte, hogy kész 32 000 forintot (120,8 eurót) kínálni a Mol-részvényekért, ha bizonyos feltételei teljesülnek, egyebek között az, hogy többségi tulajdonrészt szerezzen a magyar vállalatban.

Az OMV nem tett le a Mol felvásárlásáról

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett adatok alapján a Mol átszámítva 94,33 eurós árfolyamon értékesíti az alaptőke 8 százalékát kitevő részvénycsomagot az OOC-nak.

A szóvivő hangoztatta: a különbözet is bizonyítja, hogy a meglebegtetett OMV-kínálat ténylegesen a Mol-részvényesek érdekeit szolgálja. Megítélése szerint ez a mostani ügylet is ugyanolyan átláthatatlan és kétes értékű, mint a Mol-menedzsment korábbi lépései. Érdekes lenne például tisztában lenni a szerződés pontos részleteivel - mondta, hozzátéve, hogy az OMV mindenesetre eleve megkérdőjelezi a hétfőn nyilvánosságra hozott megállapodás hosszú távú stratégiai értelmét.

Az osztrák cégnek az MTI-hez is eljuttatott állásfoglalása szerint az ománi céggel nyélbe ütött ügylet újabb példája annak, hogy a Mol harmadik félnek juttatott részvények révén kívánja megszerezni az ellenőrzést a cég fölött. Ezért is törekszik az OMV arra, hogy a Mol áprilisi részvényesi közgyűlésén határozati javaslatot terjesszen elő a nagyobb átláthatóság megteremtésére - húzta alá az osztrák vállalat.

Elemzők értelmes döntésnek tartják

Iparági elemzők szerint a Mol és az ománi állami olajtársaság stratégiai együttműködése és azzal együtt az ománi vállalat 8 százalékos betársulása a Molba "üzletileg értelmes" döntés, mert a Mol régóta vágyott olajtermelő lehetőségekhez jut, felszabadítja a korábban visszavásárolt részvényekben lévő pénzt, és segít védekezni az OMV ellenséges felvásárlási törekvésével szemben.

Omán viszonylag kis ország, nincsenek ott akkora játékosok, mint Kuvaitban vagy Szaúd-Arábiában. Ezért egy Mol méretű vállalatnak reális esélye van belépni Ománba - mondta az ING olajipari elemzője, Pletser Tamás a Reuters hírügynökségnek.

A Mol már eddig alaposan védekezett azzal, hogy ellenőrzést szerzett részvényei körülbelül 44 százaléka fölött opciók, részvény-visszavásárlások és szövetségesek segítségével, az utóbbiak közül a cseh CEZ villamos művek 7 százalékot kapott korábban a Molból.

Ám ezek az opciók és részvénykölcsönzési megállapodások drágák, és nem tarthatók fenn a végtelenségig, úgyhogy a Molnak muszáj új befektetőket is találnia, akik hosszabb távon megtartják a részesedésüket, és barátságosak a Mol vezetősége iránt - mondta Pletser.

A KBC bank olajipari elemzője, Tordai Péter ezt mondta: - Számunkra világos az ügylet értelme, a Mol olyan tulajdonosi szerkezetet akar kialakítani, amely megóvja az OMV ellenséges felvásárlásától. De mivel az ománi ügylet felszabadítja a Molnál parkoló saját részvényekben lévő pénzt, a döntést pozitívnak tartjuk.

Mol: Nem a piac újraosztásáról van szó

Forrás: [origo]
Hernádi megtartja az üzleti titkokat

Az ománi üzlet szervesen illeszkedik a Mol stratégiájába, mivel itt partneri együttműködésről van szó, s nem a piac újraosztásáról - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Hernádi Zsolt, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a partnerség azért is tudott kialakulni, mert az ománi tőke befektetési helyet keres a világban, a Mol pedig befektetési lehetőséget keres a szénhidrogén területén.

Áldott Zoltán, a Mol kutatás-termelés divízió ügyvezető igazgatója kifejtette: az együttműködés a tervek szerint nem korlátozódik a mostani üzletre, várhatóan folytatódik a Közel-Keleten és Közép-Európában, nemcsak az olajipari, hanem bármilyen más befektetési területen is.

Hernádi Zsolt elmondta: az ügylet eszközeiről egyelőre nem nyilatkozhatnak, mivel harmadik feleknek elővásárlási joguk van, s nem szeretnék, ha a sajtóból értesülnének az ügyletről. Így azt sem közölték, hogy földrajzilag hol helyezkednek el az eszközök.

Áldott Zoltán közölte: biztosak benne, hogy nem éri csalódás a piacokat, ha meglátják, miről van szó. A Mol célja az, hogy az eszközöket szerezze meg s ezeken haszonra tegyen szert.

Az eseményen közölték, a felek között nincs szavazási megállapodás, s az omániak hosszú távra fektettek be a Molba. A szerződés további részleteiről az eseményen nem nyilatkoztak, hozzátéve: az ománi cég önálló befektető, s önálló döntéseket hoz.

Több gázt akar a Mol

A Déli áramlattal kapcsolatban Hernádi Zsolt elmondta: a Mol abban érdekelt, hogy Magyarországra több gáz érkezzen, több forrásból, s nem az, hogy tulajdonosa legyen a Déli áramlatnak. A cél az, hogy a vezetékek között legyen kapcsolat, s az országok között is legyen verseny.

Hozzátette: a Mol továbbra is érdekelt a Nabucco-projekt felgyorsításában, s abban is, hogy a gyakorlatban is működjön a NETS, a közép-kelet-európai gázszállítási kezdeményezés.