Nincs üzletkötés a magyar állampapír piacon

Vágólapra másolva!
Áll a másodlagos állampapírpiac, gyakorlatilag nincsenek vételi és eladási ajánlatok, az eladási nyomás azonban már péntek délután megszűnt - mondták az MTI-nek kereskedők hétfőn délelőtt.
Vágólapra másolva!

Az elsődleges forgalmazók kötelező tőzsdei jegyzése félórás késéssel nyitott, azután, hogy az Államadósság Kezelő Központ engedélyezte, hogy a szabály szerinti 30 bázispontnál szélesebb, 50 bázispontos réssel jegyezzék az árakat, de üzlet sem itt, sem a tőzsdén kívüli piacon nincs.

A tőzsdei, kis mennyiségre szóló kötelező jegyzésekben a hozamok nem változtak péntek délután óta, vagy kissé lejjebb mentek - ha a tovább szélesedett marzs (az eladási és vételi árfolyam közti rés) mellett egyáltalán értelmezhető az összehasonlítás - mondták az MTI-nek. Az akár kis mennyiségű vételektől azért is ódzkodnak a piaci szereplők, mert nem lehet felmérni, hogy egy ilyen tranzakció mekkora felbolydulást okozhat, merre és milyen irányban viszi el az árakat.

A kereskedők erősen kétkednek abban, hogy a délelőtt aukcióra kerülő 40 milliárd forintnyi hat-hetes hátralévő futamidejű likviditási kincstárjegyre lesz számottevő kereslet. A kereskedők szerint a vasárnapi népszavazás bizonyára nem használt a magyar piacnak, de a baj nemzetközi méretű, más állampapírpiacokon is terjednek a likviditási problémák. Az általános bizonytalanság hétfő reggelre az eddig megkímélt cseh piacot is elérte, ott is szétnyíltak a jegyzések.