A miniszterelnök utasította a pénzügyminisztert, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzet felszámolása érdekében - jelentette be a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid közölte: Veres János feladata, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt.-ben (MVM Zrt.) működésével kapcsolatban haladéktalanul kezdeményezze, illetve hajtsa végre a szakmailag indokolt személyi, szabályozási és szerkezeti változtatásokat.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva hozzátette: ez azt is jelenti, hogy távozik az MVM vezérigazgatója. Megjegyezte, hogy a pénzügyminiszter délelőtt egyeztetett az  állami társaság vezetőjével.

Indoklása szerint a kormányzati lépés célja az, hogy belátható időn belül felszámolja a hazai árampiac monopolisztikus jellegét előidéző tényezőket. A lépések ugyanis lehetővé teszik, hogy olyan piaci folyamatok induljanak be, illetve erősödjenek meg Magyarországon, amelyek jobban érvényesítik a fogyasztók érdekeit - tette hozzá.

Daróczi Dávid leszögezte, hogy az indokolatlan állami monopóliumnál csak egy rosszabb van: a magánkézben lévő monopólium. Az erőfölény megöli az igazi versenyt, a verseny hiánya pedig azt eredményezi, hogy a fogyasztók kiszolgáltatottak lesznek, az árak pedig elszakadnak a valóságtól. A kormány mostani lépése ezt akadályozza meg - jelentette ki.

Mint mondta, a változtatásoknak még egy fontos célja van, az Új Tulajdonosi Programmal összefüggésben ugyanis úgy kell átalakítani az MVM-et, hogy az biztonságos gyarapodást nyújtó befektetéssé válhasson azok számára, aki a társaság a részvényeiből jegyeznek majd.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kezdeményezi a miniszterelnök ezeket a lépéseket, azt válaszolta: most érkeztek meg azok a tanulmányok, amelyeket az árampiaci liberalizáció hatásairól a kormány a Gazdasági Versenyhivataltól és a Magyar Energiahivataltól rendelt.

Veres János szerint az árampiaci szabályozás átalakításánál figyelembe veszik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Energiahivatal (MEH) álláspontját is.

A pénzügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy a kormányszóvivő bejelentette: a miniszterelnök utasította a pénzügyminisztert, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzet felszámolása érdekében.

Daróczi Dávid közölte: Veres János feladata, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt.-ben (MVM Zrt.) működésével kapcsolatban haladéktalanul kezdeményezze, illetve hajtsa végre a szakmailag indokolt személyi, szabályozási és szerkezeti változtatásokat. A kormányszóvivő kérdésre válaszolva hozzátette: ez azt is jelenti, hogy távozik az MVM vezérigazgatója.

Veres János ismertetése szerint a miniszterelnök kérésére a GVH és a MEH által készített tanulmányok a kialakult árampiaci szabályozási környezet megváltoztatásának szükségességét támasztják alá. Konkrétumokról nem kívánt beszélni, annyit mondott, hogy a magyar árampiacon érdemes a piaci viszonyokat jobban érvényesítő helyzetet kell teremteni úgy, hogy ne legyen erőfölény, és a fogyasztók kiszolgáltatottsága csökkenjen.

Megemlítette azt is: az Új Tulajdonosi Programban az MVM-nek fontos szerepet szán a kormány, és szeretnék a társaságot úgy átalakítani, hogy az biztonságos gyarapodást nyújtó befektetés lehessen azok számára, akik élnek a program adta lehetőséggel.

Az MVM távozó vezérigazgatóját illetően Veres János úgy fogalmazott: Kocsis Istvánt nem terheli semmilyen felelősség, őt továbbra is jó menedzsernek, vezetőnek tartja.

A szervezeti és szabályozási átalakítás célja Veres János szerint a verseny erősítése. Ezzel nem zárható ugyan ki az árak emelkedése, de könnyebben elérhető, hogy csökkenjenek, vagy ne emelkedjenek elviselhetetlen mértékben.

A szervezeti átalakulással kapcsolatos kormányzati elképzeléseket, javaslatokat először az MVM jövő heti igazgatósági ülésén, majd az igazgatóság által összehívott közgyűlésen ismertetik - mondta a pénzügyminiszter.