Alacsony növekedés várható hazánkban

Vágólapra másolva!
Magyarországon 2008-ban is alacsony marad a gazdasági növekedés, miközben az infláció tartósan magas szinten reked - foglalta össze a Quaestor Zrt. várakozásait Háda Bálint, a cég vezető elemzője szerdán. Az elemző szerint a költségvetési egyenleg a kormány által tervezettnél jobban is alakulhat az idén a bevételi oldal felültervezettsége miatt.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tanácsadó cég 2008-ra 2 százalékos GDP növekedéssel és 5,5 százalékos éves átlagos inflációval számol. Előrejelzésében a GDP arányában 5 százalékos államháztartási hiány szerepel, és az év végére a jelenlegivel megegyező 7,5 százalékos alapkamatot vár - mondta Háda Bálint.

Az elemző kiemelte, hogy az inflációt több olyan külső tényező befolyásolja, például az élelmiszerek és az energia drágulása, amelyekre a hazai gazdaságpolitikának nincs ráhatása.

A forint ingadozási sávjának eltörléséről a szakértő úgy vélekedett: szükséges lépés volt, és az időzítése is helyes volt. Az intézkedés fokozta az MNB inflációs célkövető rendszerének átláthatóságát, ugyanakkor nem befolyásolta a külföldi befektetők kamatvárakozásait, és valószínűleg nem menti meg a jegybankot a kamatemeléstől.

A magyar részvénypiacról szólva az elemző emlékeztetett, hogy a négy legnagyobb blue chip vállalat összesített nyeresége csökkenést mutatott 2007 negyedik negyedévében, vagyis a BÉT-ről továbbra is hiányzik a növekedési sztori.