Jogerős büntetés a külföldi paprikáért

Vágólapra másolva!
A bíróság megerősítette, hogy a szegedi főszerpaprika-gyártóknak fel kellett volna tüntetni szegediként árult termékein termékeiken, hogy azok külföldi adalékot is tartalmaznak. Három cég összesen 10 millió forintos büntetést köteles fizetni.
Vágólapra másolva!

Jogerősen pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt. ellen. A társaság azért kapott 3 millió forint bírságot, mert megtévesztette a fogyasztókat. A társaság például "szegedi fűszerpaprika" feliratú csomagolásban forgalmazta termékeit, holott azok külföldi paprikából készült őrleményt is tartalmaztak - derül ki a hivatal közleményéből.

A GVH 2004 végén indított eljárást a Házi Piros Paprika Kft., a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt., a Kalocsa Fűszerpaprika Rt., a Naturalpár Kft., valamint a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt.

A vizsgálat feltárta, hogy a Házi Piros Paprika Kft. 2003-ban és 2004-ben, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. és a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. pedig 2004-ben a fogyasztók megtévesztésére alkalmas csomagolásban hozta forgalomba azon fűszerpaprika-őrlemény termékeit, amelyek külföldről származó őrleményt is tartalmaztak.

A lakosság fűszerpaprika-vásárlásánál döntő jelentőséggel bír, hogy egy fűszerpaprika-őrlemény kizárólag Magyarországon, vagy máshol termett paprikából készül-e. A lakosság esetében így megtévesztésre alkalmas, ha a termék csomagolásán nem tüntetik fel megfelelően, hogy az nem csak Magyarországon termett fűszerpaprikából készült - áll a közleményben.

A GVH a Házi Piros Paprika Kft.-t 6 millió forint, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt.-t 3 millió forint, a Kalocsa Fűszerpaprika Rt.-t 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A fűszerpaprika-őrleményt importtartalommal csak ipari felhasználók számára értékesítő Naturalpár Kft-vel és Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft-vel szemben a versenyfelügyeleti eljárás megszüntette.

A versenyhatóság döntése ellen a Kalocsai Fűszerpaprika nem nyújtott be fellebbezést, míg a Házi Piros Paprika fellebbezése elkésett, így felperesként a perben csak a Szegedi Paprika szerepelt. A társaság keresetét azonban első fokon a Fővárosi Bíróság, majd február végén a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította, így a GVH döntése jogerőssé vált.