Az oktatási szaktárca jár a legjobban

Vágólapra másolva!
A következő három évben legtöbb költségvetési támogatásban az Oktatási és Kulturális Minisztérium részesül, legmagasabb aránnyal a Központi Statisztikai Hivatal támogatása növekszik, míg az Önkormányzati és Területfejlesztési- valamint az Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatása csökken - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a Határozatok Tárában jelent meg.
Vágólapra másolva!

Az Államháztartási törvény legutóbbi módosítása előírja, hogy a kormánynak február végéig közzé kell tennie az irányítási és felügyeleti jogkörébe tartozó költségvetési fejezetek - beleértve a társadalombiztosítási alapokat is - tárgyévet követő 3 évre vonatkozó keretszámait.

A kormányhatározatban szereplő költségvetési keretszámokat kell alkalmazni a kötelezettségvállalások pénzügyi kereteként, és az állami feladatváltozások pénzügyi korlátjaként. A kormányhatározatban szereplő költségvetési keretszámoktól a fejezet felügyeletét ellátó szerv (rendszerint minisztérium) csak indokolt esetben és csak a kormány engedélyével térhet el a költségvetés tervezése során.

A következő 3 év keretszámait tartalmazó kormányhatározat március 11-i dátumot visel. A támogatások összegében mért sorrend nem változik három év alatt. Így továbbra is az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezet, 2011-ben 446 milliárd forint lesz a támogatása, amelynek a növekedése 4,6 százalékot tesz ki a három éves periódusban. Második a Honvédelmi Minisztérium, 2011-ben 370 milliárd támogatással, és 14,5 százalékos növekedéssel. Harmadik helyen áll az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 362 milliárd forinttal és 9 százalékos növekedéssel.

Ha a támogatás növekedésének arányát vizsgáljuk, akkor a Központi Statisztikai Hivatal áll az élen 54 százalékos növekedéssel, de így is övé marad a legkisebb összegű támogatás, amely három év múlva is csak 17 milliárd forintot tesz ki. A Külügyminisztérium támogatása 34,7 százalékkal bővül három év alatt és eléri a 62,8 milliárd forintot.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatása három év alatt 32,4 százalékkal emelkedik és eléri a 270 milliárd forintot, igaz még ez is alacsonyabb összeg, mint az idei több mint 300 milliárd forint. A tárca a csökkenést főként azzal magyarázza, hogy az autópálya-fejlesztések folytatódnak a következő években, de azok finanszírozásában az eddig túlnyomó részben hazai állami forrásokat fokozatosan váltja fel az uniós támogatás.

Két minisztérium kap kevesebb támogatást a költségvetésből 3 év múlva, mint 2009-ben. Ezek: az Önkormányzati és Területfejlesztési- valamint az Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Az előbbi támogatása 2009-ben 79,8 milliárd, 2010-ben 86,6 milliárd, míg 2011-ben 78,6 milliárd forint lesz. A két végpont között 3 százalék a csökkenés.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásában hasonlóan van egy púp 2010-ben, amíg a támogatás 2009-ben 220,8 milliárd, addig 2010-ben 223,1 milliárd, míg 2011-ben 203,6 milliárd forint lesz. Itt mínusz 9,2 százalék a két szélső pont különbözete. A nyugdíjbiztosítási alap támogatása 3 év alatt 9 százalékkal bővül és meghaladja a 25 milliárdot, míg az egészségbiztosítási alapé 7,7 százalékos emelkedéssel 23,7 milliárd forintot tesz ki 2011-ben.